Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Chocolaatjes met noten

Ik hou van chocolade. Sinds ik rauwe cacao uit Amerika mee heb genomen ben ik verslaafd aan pure chocola. Daarvoor vond ik pure chocolade maar vies en bitter. Nu moet ik niets meer van melk chocolade hebben. Eigenlijk maar goed ook. Hoe puurder de chocolade, 70 of meer % cacao, hoe minder ruimte er is voor andere ingrediënten zoals zoetstoffen.

Ooit wil ik nog eens met rauwe cacaopoeder en cacaoboter zelf chocolaatjes maken, die ook mooi hard worden en blijven. Er zijn talloze recepten te vinden met cacao en kokosolie. Dat is ook heel lekker. Maar ik het in mijn hoofd dat het met cacaoboter “moet”. En als iets in mijn hoofd zit…..

Je kunt ook rauwe chocolade repen kopen. Op dit moment ken ik alleen de chocolade van lovechock. Een Nederelands merk van een vrouw die ook zelf is gaan experimenteren met rauwe cacao en cacaoboter. Deze zijn echt te lekker. Nadeel is wel (zoals met heel veel superfoods) dat deze chocolade repen best kostbaar zijn. € 2,99 voor een reep van 40 gram is best prijzig. Er wordt gezegd dat je van zo’n reep niet veel nodig hebt om de goede stoffen van chocolade binnen te krijgen. Dat kan wel zijn, maar wie kan er nu één blokje chocolade eten?! Ik niet! Heb je nog tips voor rauwe chocolade laat het me weten!

Voor mij dus niet altijd iets van rauwe chocolade. Een van mijn favoriete merken is Greens & Blacks. Deze chocolade is biologisch en heerlijk. Vooral die 85%. Soms heb ik zin in pure chocolade met nootjes. Helaas zit dat niet in het assortiment. Daarom maak ik dit soms zelf. Ook hier moet ik mee oppassen. Ik eet er altijd te veel van. Het zou toch mooi zijn als ik een keer een voorraadje kan maken en hier langer dan een dag mee kan doen?

Ingrediënten

 • 1 reep chocolade (70% of meer, melkchocolade vloeit niet zo goed uit)
 • klein handje vol gemengde (rauwe) nootjes

Bereiding

Breek de chocolade in stukken en doe dit in een kleine pan of kom. Zet een andere  pan op het vuur gevuld met water. Deze pan met water moet zo groot zijn dat de pan met chocolade hier mooi in kan hangen. De kom met chocolade hangt dan in het water maar raakt de bodem niet. (au-bain-marie)

 

Zet de kom met chocolade in de pan en smelt de chocolade.
Hak ondertussen de gemengde noten en doe ze in vormpjes (liefst van siliconen zodat je ze straks ook weer goed uit de vormpjes kunt krijgen). Je kunt ook de papieren vormpjes voor mini-muffins gebruiken. Het is moeilijk te zeggen hoeveel vormpjes je precies kunt vullen. Dat hangt van de grootte van de vormpjes af.
Waneer de chocolade gesmolten is schep je met een theelepeltje steeds wat chocolade in de vormpjes totdat je vind dat er genoeg in zit. Meestal doe ik 3 tl per vormpje. Laat de chocolaatjes uitharden in de koelkast. (ongeveer 30 minuten). Daarna kun je ze uit de vormpjes halen. Als je papieren vormpjes hebt gebruikt kun je ze uiteraard ook laten zitten.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hi Alice,

  Ik zag net je post op FB over een rauwe cacau workshop. Wat leuk! Geef jij die, of ga je naar een workshop. Door dit bericht moest ik aan deze comment op deze post denken.

  Het staat al lang op mijn lijstje op dit eens te proberen. Misschien toch maar eens cacaoboter bestellen. Ik krijg komende week weer een grote zak rauwe cacao van een vriendinnetje uit de US. Heb er nu al zin in! Ik zal de resultaten wel hier of op fb posten.

  Groetjes!

 2. Hoi Barbara, Ik kwam op jou site terecht.. toffe site hoor..

  lees dat je verslaafd bent aan ..chocolade… puur en rauw.

  Ik Maak mijn eigen love choc, ben ook gek op de love choc, maar omdat hij ook zo prijzig is ben ik zelf aan de slag gegaan, nu koop ik alleen nog maar een love choc als ik geen tijd heb om zelf te maken..

  Ik weet geen exacte hoeveelheden, maar je merkt vanzelf wanneer je de juiste verhouding hebt,

  Je heb nodig cacaoboter ( in sommige natuurwinkels verkrijgbaar, anders bestellen via internet ) hiervan gebruik ik ongeveer 1/3 deel, dit laat je au bain mairie smelten, ondertussen voeg e een beetje kokosolie en wat rauwe cacau poeder toe…. tot dat je een egale massa hebt ( niet te dik.. )…
  Je kunt toevoegen wat je lekker vind.. ik vind nootjes met gojibessen altijd erg lekker… dit zet je in vormpjes ongeveer 2 uur in de vriezer…Blijf wel roeren het liefst met een houten spatel.

  daarna kun je het bewaren in de koelkast

  ik eet elke dag een blokje… heerijk!!!!!

  hoop dat je het lekker vind…

  groetjes ALice