google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Blauwe bessenijs -zuivelvrij

5
787

We hebben vakantie. Dit is onze 3e week. We hebben besloten om deze zomervakantie thuis te blijven en vooral wat uitstapjes te maken. Onze eerste 2 vakantie weken hadden we fantastisch weer. Reden voor onze kinderen om een ijsje te willen eten. Vroeger was ijs mijn grootste zwakte. Macadamia nut brittle van Haagen Dazs. Ohhh alleen al als ik er aan denk. (wanneer ik het nu weer proef vind ik het te chemisch en veel te zoet, maar dat terzijde). Er zijn een paar ijsjes op waterbasis, met suiker. Maar dat romige schepijs. Hmm heerlijk!

Vroeger had ik een ijsmachine. Eentje met een koelelement wat je van te voren moest invriezen. Na jaren is het koelelement kapot gegaan en kwam er een schuimend blauw goedje uit. Ieuw. Dat was het einde van de ijsmachine (een nieuw element kon ik niet vinden). Omdat ik voor Tom ook ijsjes wilde proberen te maken die wel 100% ok voor hem zijn ben ik toch op zoek gegaan naar een nieuwe ijsmachine. Deze keer een die zelf koelt. Je hebt geen koelelement meer in de vriezer en je kunt meerdere smaken na elkaar maken. Ideaal. Ik heb er een van Domo gekocht bij Cool Blue. Daar was hij het minst duur.

Ik heb verschillende soorten ijs geprobeerd te maken. Dit is toe nu toe de beste. Vooral wanneer je het ook wilt bewaren en niet meteen op eet. Wanneer je het ijs in de vriezer wilt bewaren wordt veel ijs “kristallerig” wat niet lekker is en bovendien voor geen meter meer te scheppen is.

Na wat experimenteren hebben we al een favoriet: Bosbessenijs! Heerlijk, zelfs na een paar dagen in de vriezer.

 • 400 gram blauwe bessen
 • 1 blik kokosmelk
 • 1/3 cup honing
 • 2 grote ei-gelen

Doe het eigeel met een klein beetje kokosmelk in een bakje wat je in een pannetje met water kunt hangen zonder dat het water het bakje raakt. (au bain marie) . Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt hang je het kommetje in de pan. Klopt de eieren met de kokosmelk door elkaar. Blijf dit voor ongeveer 5 minuten doen. Voeg daarna de rest van de kokosmelk en de honing toe en blijf ook dit continu doorroeren.

Daarna zeef je dit mengsel en laat je het afkoelen.

Was de blauwe bessen en doe ze in een pannetje met een heel klein beetje water (1 cm).  Zet dit op het vuur op een middelhoog vuur. Laat de bessen een minuut of 5 zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat ook dit afkoelen.

Wanneer de bessen afgekoeld zijn doe je ze in een keukenmachine en pureer je de bessen tot een soort van bessensap. Zeef dit mengsel en roer dit door het kokosmelk mengsel.

Laat alles goed afkoelen (eventueel door het een nacht in de koelkast te laten staan). Doe het mengsel in een ijsmachine en maak in een minuut of 30 heerlijk bosbessenijs!

5 REACTIES

 1. Dat klinkt heerlijk. Ik ga het een keer maken. Maar bedoel je met kokosmelk de dunne drinkbare uit een pak. Of die uit een blikje?
  Graag hoor ik het van je!

 2. Leuk recept, ga ik zeker eens proberen (moet alleen eerst een ijsmachine aanschaffen)
  Heel praktisch de vraag: Hoeveel is bij jou een cup (van een cup honing)?

  • 1 cup is 250 ml. Ik vergeet vaak de mililiters op te schrijven omdat die cups voor mij inmiddels zo vanzelfsprekend zijn. Sorry daarvoor!

 3. Ha Barbara,

  Echt iets waar ik meteen aan wil beginnen!!
  Alleen denk ik dat dit blauwe bessen zijn en geen bosbessen. Deze worden vaak verward.
  Bosbessen zijn erg zuur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here