Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Boerenkoolsalade met paprika en pijnboompitjes

Wij Nederlanders kennen eigenlijk maar een recept voor boerenkool: Boerenkoolstamppot. Ik was zo naïef om te denken dat dit ook zo goed als de enige mogelijkheid was om boerenkool te bereiden. Ooit maakte mijn moeder een heerlijk vegetarisch gerecht met boerenkool, tomaat, ui, rijst en kaas. Dit recept volgt ook zeker nog. Ik had op de markt weer wat boerenkool ingeslagen. Het plan was om Caldo Verde te maken. Een Portugeese soep met boerenkool en chorizo. Zo gezegd zo gedaan. Ik bleef met zo veel boerenkool zitten dat ik nog maar eens ben gaan zoeken naar andere recepten. Zo kwam ik op een salade van boerenkool. Wat kun je daar goed mee combineren! Omdat ik iets wilde maken met de ingrediënten die ik nog in huis had, heb ik zelf een salade bedacht:

Voor 1 persoon:

 • 2 handen boerenkool
 • 1/2 paprika
 • 1 bosuitje
 • 2 el pijnboompitjes
 • lijnzaadolie
 • olijfolie
 • citroensap
 • zout
Doe de gewassen, gedroogde en in kleine stukjes gesneden boerenkool in een kom. Doe daar een scheut lijnzaadolie en een grote scheut olijfolie en het sap van 1/2 citroen bij. “Masseer” dit oliemengsel goed door de blaadjes zodat de kool iets zachter kan worden en de smaak van de olie goed in kan trekken. Voeg de fijngesneden paprika, lente ui en licht geroosterde pijnboompitjes toe. Meng alles door elkaar. Laat deze salade nog een minuut of 5-10 staan. Dan kunnen alle smaken goed op elkaar inwerken en is de salade nog lekkerder!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste Barbara,

  Leuke site!
  Waar is het vegetarische boerenkool recept van je moeder? 😉

  1. Hi Egbert, Dat staat er nog niet op. Maar jouw reactie triggerde me wel en ik heb nu alle ingrediënten in huis om het te maken. Enige nadeel is dat het gegratineerd is met kaas. Maar een keer wat geitenkaas moet kunnen! Wie weet als het weer goed lukt, dat ik het recept hier plaats.