Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Bietjes met basilicum-sinaasappeldressing

Regelmatig hebben we vrienden te eten. Meestal nemen de gasten iets mee voor de gastvrouw. Vorig jaar kreeg ik een heerlijke fles olijfolie met sinaasappelsap. 100% Biologisch. De vriendin die dit voor me kocht is komt voor haar werk in veel plaatsen. In Maastricht zag ze een leuk winkeltje en daar kocht ze de olie.

Bietjes met balsamicodressing-6

Bietjes met balsamicodressing-1

Ik gebruikte deze olie al eens op mijn pasta salade met witlof. Heerlijk! Lucie van PuurOlijf zag een poos later mijn recept waarin ik haar olie gebruikte. Dit deelde zij op twitter.

Een aantal weken geleden was ik op De Tasty. Een beurs waar allerlei leveranciers van heerlijkheden aanwezig waren om de bezoekers te laten proeven. Zo was daar ook de stand van PuurOlijf. Ik gaf aan al eens geproefd te hebben van deze heerlijke olie en ik liet weten dat ik daarover geschreven had. “Ah jij bent Barbara van Barbara Eet!” Was de reactie. Uiteraard heb ik daar de meest heerlijke dingen geproefd. Een van de favorieten was de Super balsamico van 15 jaar oud! Wat een traktatie! Of de olijfolie met limoen. Heerlijk bij een stukje vis. Al dit lekkers is te koop via de webshop van PuurOlijf.

Bietjes met balsamicodressing-7

Tijdens de Tasty hadden we een leuk gesprek en daar is deze win actie uit voortgekomen. Ik mag niet alleen zo’n mooie fles olijfolie verloten, maar ook een fles witte balsamico! Hoe gaaf is dat!

Voordat ik vertel hoe je mee kunt doen wil ik een super eenvoudig en heerlijk recept delen. Uiteraard gemaakt met de PuurOlijf Speciaal Sinaasappel en de PuurOlijf Witte Balsamico.

Ingrediënten

 • 5 bieten
 • 1 volle hand basisilicumblaadjes
 • 20 ml PuurOlijf Witte Balsamico
 • 50 ml PuurOlijf Speciaal Sinaasappel
 • ½ tl honing (eventueel meer afhankelijk van de balsamico die je gebruikt, even proeven)
 • 1 el gehakte hazelnoten
 • peper
 • zout

Bereiding

Ik vind het het lekkerst om de bietjes te roosteren in de oven. Dan behoud je de heerlijke smaak. Mocht je minder tijd hebben dan kun je de bietjes ook koken.

Bietjes met balsamicodressing-4

Verwarm de oven op 180 graden. Schil de bietjes en snijd ze in stukken. Doe wat kokosolie op de bodem van een ovenschaal. Verdeel de bietjes over de schaal. Rooster de bietjes in ongeveer 1 uur gaar. Controleer of ze gaar zijn. Wanneer dit niet zo is, laat ze dan wat langer staan.

Maak terwijl de bietjes in de oven staan de dressing. Het kan lastig zijn om hoeveelheden onder de 100 ml af te meten. Ik gebruik hiervoor een maatbeker tot 100 ml. Deze heeft een veel nauwkeurigere aanduiding dan grotere maatbekers.

Doe de olie, azijn en basilicumblaadjes in een mengbeker. Pureer alles met een staafmixer tot een mooie dressing. Breng op smaak met wat peper en zout. Mocht je deze salade pas later willen eten. Dan kun je ervoor kiezen om de dressing later te maken. Hoe verser de dressing, hoe frisser de kleur.

Bietjes met balsamicodressing-2

Bietjes met balsamicodressing-3

Rooster de gehakte hazelnootjes in een droge koekenpan.

Doe de bietjes in een schaal en verdeel een deel van de dressing over de bietjes. Doe dit het liefst vlak voor het serveren. De dressing is dan nog fris groen van kleur. Wanneer je de dressing in laat trekken verdwijnt dit. Bestrooi de salade met de geroosterde hazelnootjes en garneer met wat basilicumblaadjes.

Enjoy!

Bietjes met balsamicodressing-6

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

36 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Heerlijk we zijn hier helemaal idolaat van goede olijfolie en balsamico en deze worden dan ook veelvuldig in heerlijke gerechten gebruikt, Die met sinaasappel zou ik graag eens willen proeven.

 2. Het water loopt me in de mond bij het lezen van deze heerlijke recepten!! Yummie…..

 3. Ben pas net lid maar vind het keileuk om gezonde nieuwe recepten te lezen. Ga ze ook zeker uitproberen waarbij zo’n fles heerlijke olijfolie of balsamico goed van pas zou komen!

 4. Een verrassend recept. Ik zou zelf niet verzinnen om een bietensalade te maken maar deze ziet er wel heel lekker uit! Leuke winactie ook!
  Zou een uitstekend verjaardagscadeautje zijn want morgen (de 14de) ben ik jarig! 🙂
  Ik heb PuurOlijf op Twitter gevolgd! 🙂

 5. Wat een lekker recept! En je kan met deze oliën zoveel lekker maken. Als ik aan een lekkere pure tapenade denk… of een pesto…. Mmmm. Ook heerlijk om je (zelfgebakken) en geroosterde stokbrood in te dopen.
  Ik heb er nu al zin in 🙂

 6. Ziet er heerlijk uit. Doch als ik -zo berekenend- meer dat € 7,- aan een eenmalige dressing kwijt ben, zou ik de gebruikte producten toch niet zo vaak kunnen gebruiken, hoe heerlijk het ook is …

  1. Thanks voor je reactie! Blij mee! Ik had nl dressing over. ½ Deel van het recept is voldoende. Dat scheelt al een boel. Niet dat het dan goedkoop is. 😉 Maar mocht je winnen dan is het wel een keer leuk en lekker om er van te genieten, toch?

   Alternatief: gewone ev olijfolie, druppel sinaasappel extract, “gewone” witte balsamico azijn en naar smaak iets meer honing.

   1. Ja, alternatieven bestaan. Maar toch hopen het ‘echte’ te winnen hier …

 7. Lekker!! 🙂 Ik heb pancakes voor de lunch, maar dit… oeff je maakt het me moeilijk! Ik doe graag mee met je mooie actie.

 8. Sinds wij bij een Italiaans restaurant een salade hebben gegeten, die alleen aangemaakt was met olijfolie en balsamicoazijn zijn we hier helemaal weg van.
  Nu heb ik diverse flessen balsamico gekocht, maar doe zijn niet lekker.
  Waar het aan ligt weet ik niet.
  Dus ik wil graag mee doen en ontdekken of deze balsamico de lekkere variant is.

 9. Dit kan niet anders dan heel erg lekker smaken. Wat een geweldige combinatie lijkt me dit.

 10. Ik ben nog niet zo lang “lid” maar probeer graag steeds iets nieuws uit ik leer steeds meer bij en dat maakt het makkelijker gezond te blijven eten.

 11. Na onze vakantie in Toscane ben ik helemaal verzot op olijfolie. Ik zou t daarom heerlijk vinden om de olijfolie met sinaasappelsmaak en de balsamico te kunnen gebruiken in mijn (gezonde) recepten. Het water loopt me nu al in de mond

 12. ik ben al fan van puur olijf . Gebruik het regelmatig.
  Iets winnen zou heerlijk zijn.

 13. Mijn balsamico is net op en ben op zoek naar een nieuwe. Dit merk ken ik (nog) niet, dus ik ben heel benieuwd. Ik maak een soortgelijke bietensalade, maar een sinaasappelsmaak heb ik nog niet toegevoegd. Ik ben dus heel benieuwd hoe mijn variant gaat smaken – als ik win.

 14. Hier ben ik wel nieuwsgierig naar, dus ik zou het graag winnen om te proberen

 15. Olijfolie zo lekker! en balsamico is een must voor je dressing. Wij gebruiken hier wel wat litertjes per jaar 😉 dus nieuw is altijd welkom. En nu vooral nieuwsgierig naar de smaken.

 16. Lijkt me heerlijk om deze olijfolie te proberen. Vooral ook met dit lekkere recept met bietjes. Ik kan bijna niet wachten om ermee te beginnen.

 17. Klinkt heerlijk. Ik gebruik graag en vaak olie en azijn, dus deze varianten wil ik wel eens proberen!

 18. Jeeh, wat ziet dat recept en die olijfolie en balsamico er heeeerlijk uit! Ik hou erg van lekker en vooral gezond koken en maak graag kans op deze mooie prijs…ben nu natuurlijk hartstikke nieuwsgierig geworden!!

 19. Oeh ja graag! Heb de sinaasappel al thuis gehad maar helaas is ie op. Loot graag mee hoor om te winnen!! 🙂