Bietjes met basilicum-sinaasappeldressing

Regelmatig hebben we vrienden te eten. Meestal nemen de gasten iets mee voor de gastvrouw. Vorig jaar kreeg ik een heerlijke fles olijfolie met sinaasappelsap. 100% Biologisch. De vriendin die dit voor me kocht is komt voor haar werk in veel plaatsen. In Maastricht zag ze een leuk winkeltje en daar kocht ze de olie.

Bietjes met balsamicodressing-6

Bietjes met balsamicodressing-1

Ik gebruikte deze olie al eens op mijn pasta salade met witlof. Heerlijk! Lucie van PuurOlijf zag een poos later mijn recept waarin ik haar olie gebruikte. Dit deelde zij op twitter.

Een aantal weken geleden was ik op De Tasty. Een beurs waar allerlei leveranciers van heerlijkheden aanwezig waren om de bezoekers te laten proeven. Zo was daar ook de stand van PuurOlijf. Ik gaf aan al eens geproefd te hebben van deze heerlijke olie en ik liet weten dat ik daarover geschreven had. “Ah jij bent Barbara van Barbara Eet!” Was de reactie. Uiteraard heb ik daar de meest heerlijke dingen geproefd. Een van de favorieten was de Super balsamico van 15 jaar oud! Wat een traktatie! Of de olijfolie met limoen. Heerlijk bij een stukje vis. Al dit lekkers is te koop via de webshop van PuurOlijf.

Bietjes met balsamicodressing-7

Tijdens de Tasty hadden we een leuk gesprek en daar is deze win actie uit voortgekomen. Ik mag niet alleen zo’n mooie fles olijfolie verloten, maar ook een fles witte balsamico! Hoe gaaf is dat!

Voordat ik vertel hoe je mee kunt doen wil ik een super eenvoudig en heerlijk recept delen. Uiteraard gemaakt met de PuurOlijf Speciaal Sinaasappel en de PuurOlijf Witte Balsamico.

Ingrediënten

  • 5 bieten
  • 1 volle hand basisilicumblaadjes
  • 20 ml PuurOlijf Witte Balsamico
  • 50 ml PuurOlijf Speciaal Sinaasappel
  • ½ tl honing (eventueel meer afhankelijk van de balsamico die je gebruikt, even proeven)
  • 1 el gehakte hazelnoten
  • peper
  • zout

Bereiding

Ik vind het het lekkerst om de bietjes te roosteren in de oven. Dan behoud je de heerlijke smaak. Mocht je minder tijd hebben dan kun je de bietjes ook koken.

Bietjes met balsamicodressing-4

Verwarm de oven op 180 graden. Schil de bietjes en snijd ze in stukken. Doe wat kokosolie op de bodem van een ovenschaal. Verdeel de bietjes over de schaal. Rooster de bietjes in ongeveer 1 uur gaar. Controleer of ze gaar zijn. Wanneer dit niet zo is, laat ze dan wat langer staan.

Maak terwijl de bietjes in de oven staan de dressing. Het kan lastig zijn om hoeveelheden onder de 100 ml af te meten. Ik gebruik hiervoor een maatbeker tot 100 ml. Deze heeft een veel nauwkeurigere aanduiding dan grotere maatbekers.

Doe de olie, azijn en basilicumblaadjes in een mengbeker. Pureer alles met een staafmixer tot een mooie dressing. Breng op smaak met wat peper en zout. Mocht je deze salade pas later willen eten. Dan kun je ervoor kiezen om de dressing later te maken. Hoe verser de dressing, hoe frisser de kleur.

Bietjes met balsamicodressing-2

Bietjes met balsamicodressing-3

Rooster de gehakte hazelnootjes in een droge koekenpan.

Doe de bietjes in een schaal en verdeel een deel van de dressing over de bietjes. Doe dit het liefst vlak voor het serveren. De dressing is dan nog fris groen van kleur. Wanneer je de dressing in laat trekken verdwijnt dit. Bestrooi de salade met de geroosterde hazelnootjes en garneer met wat basilicumblaadjes.

Enjoy!

Bietjes met balsamicodressing-6

Mijn favoriete boeken