Appelflapjes

0
362

Tijdens de workshop die ik op het Food Film Festival had (Bietjes bij Betty’s) heb ik gewerkt met Yufka. Een Turks deeg wat wat dikker is dan filodeeg. Het is gemaakt van tarwemeel, water en zout. Voor de mensen die geen granen eten of glutenvrij eten is dit geen alternatief. Maar voor mensen die gezonder willen eten is dit een goede vervanger van bijvoorbeeld bladerdeeg. Daarnaast werkt dit naar mijn mening een stuk makkelijker!

Yufka, te vinden in de koeling bij een Turkse winkel

Net zoals met bladerdeeg kun je hier van alles mee maken. Tot nu toe heb ik er alleen appelflapjes mee gemaakt. Op een paar verschillende manieren. Maar ja, dat is ook niet zo moeilijk. Je kunt duizend-en-een manieren bedenken om een lekkere appelvulling te maken.

Dit zijn 2 varianten die ik nu een paar keer gemaakt heb:

voor 4 flapjes:

Variant 1:

  • 1 grote appel geschild en in stukjes
  • 10 ongezwavelde abrikozen in stukjes
  • 2 volle el amandelmeel
  • 1 tl vanille essence
  • 1 tl kaneel
  • klein handje gehakte gemengde noten
  • kokosolie (of druivenpitolie of roomboter)
Verwarm wat kokosolie in een pannetje. Doe hier de appels en abrikozen in. Bak de appeltjes met abrikozen op een niet te hoog vuur totdat de appels zacht zijn. Haal het pannetje van het vuur. Voeg de kaneel, amandelmeel, noten en vanille essence toe en roer door elkaar.

Variant 2:

  • 2 appels geschild en in stukjes
  • 5 gedroogde pruimen, grof gehakt
  • hazelnoten grof gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • kokosolie (of druivenpitolie of roomboter)
Verwarm wat kokosolie in een pannetje. Doe hier de appels in. Bak de appeltjes op een niet te hoog vuur totdat de appels zacht zijn. Haal het pannetje van het vuur. Voeg de kaneel, nootmuskaat, noten en pruimen toe en roer door elkaar.

Leg het deeg op het aanrechtblad. Leg wat vulling onder op.

Maak de zijkanten en onderkant van het deeg nat met water en een kwastje. Vouw de zijkanten naar binnen en druk aan zodat het blijft zitten.

Vouw de onderkant naar boven en druk alles even aan. Rol nu het flapje op en laat het even liggen met de punt naar beneden totdat alles klaar is.

Verwarm kokosolie in een koekenpan en bak de flapjes op middelhoog vuur totdat ze bruin gekleurd zijn. Ik laat ze ook heel even op de zijkanten liggen.

Laat ze even afkoelen voordat je ze gaat opeten! Ze zijn heet!

Ik ben benieuwd naar andere lekkere vullingen. Laat je het me weten via een reactie op deze post?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here