Zest!

Zest? Volgens mij wordt dit in het Nederlands ook zo genoemd. Maar in de van Dale kom ik het niet tegen. In een Engels woordenboek vond ik dit:

Zest is a food ingredient that is prepared by scraping or cutting from the outer, colorful skin of unwaxed citrus fruits such as lemon, orange, citron, and lime. Zest is used to add flavor (“zest”) to foods.”

20140108-112103-NIKON D300

Een smaakmaker dus. Als er citroenschil in een recept staat koop je meestal speciaal daarvoor een citroen. Maar hoe vaak gebruik je geen citroen of sinaasappel zonder dat je de schil gebruikt? Dit overkwam mij regelmatig. Eigenlijk zonde omdat juist de schil een heerlijke smaakmaker is. Voordat ik de citrusvrucht pers voor sap of lekker opeet was ik hem en haal ik met een zesteur de schil er af. Wanneer je de schil gebruikt is het belangrijker om een biologische citrusvrucht te gebruiken. De schil droog ik in een dag of 2 op een schoteltje. Daarna bewaar ik de gedroogde schil in een potje tussen de kruiden. Zo heb ik altijd een voorraadje! Ideaal. Zorg er wel voor dat de schil goed droog is. Wanneer dit niet zo is, kan de schil gaan schimmelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Je kunt de schil ook tot poeder vermalen in een koffiemolen. Dan kun je het ook makkelijk in kruidenmengsels gebruiken.

Hoe gebruik ik de zest van een citroen of sinaasappel?

  • Gremolata; Een heerlijke topping voor vlees of vis. Gebruik hiervoor niet de gedroogde schil maar de versgeraspte schil van een citroen. Gebruik 1 el fijn gehakte citroenschil, met 1 el heel fijn gehakte peterselie en 1 tl heel fijn gehakte knoflook.
  • Als smaakmaker in havermout
  • In smoothies
  • Als smaakmaker in een cake
  • In marinades voor vlees, vis, schaaldieren of gevogelte
  • In een thee-ei samen met wat losse groene thee
  • Om olijfolie een heerlijk citrussmaak te geven
  • In salades
  • In Arabisch getinte stoofpotjes

Gebruik jij de schil van citrusvruchten? En zo ja waar voor? Laat een reactie achter! Dan leer ik ook weer bij….

Mijn favoriete boeken