Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Zest!

Zest? Volgens mij wordt dit in het Nederlands ook zo genoemd. Maar in de van Dale kom ik het niet tegen. In een Engels woordenboek vond ik dit:

Zest is a food ingredient that is prepared by scraping or cutting from the outer, colorful skin of unwaxed citrus fruits such as lemon, orange, citron, and lime. Zest is used to add flavor (“zest”) to foods.”

20140108-112103-NIKON D300

Een smaakmaker dus. Als er citroenschil in een recept staat koop je meestal speciaal daarvoor een citroen. Maar hoe vaak gebruik je geen citroen of sinaasappel zonder dat je de schil gebruikt? Dit overkwam mij regelmatig. Eigenlijk zonde omdat juist de schil een heerlijke smaakmaker is. Voordat ik de citrusvrucht pers voor sap of lekker opeet was ik hem en haal ik met een zesteur de schil er af. Wanneer je de schil gebruikt is het belangrijker om een biologische citrusvrucht te gebruiken. De schil droog ik in een dag of 2 op een schoteltje. Daarna bewaar ik de gedroogde schil in een potje tussen de kruiden. Zo heb ik altijd een voorraadje! Ideaal. Zorg er wel voor dat de schil goed droog is. Wanneer dit niet zo is, kan de schil gaan schimmelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Je kunt de schil ook tot poeder vermalen in een koffiemolen. Dan kun je het ook makkelijk in kruidenmengsels gebruiken.

Hoe gebruik ik de zest van een citroen of sinaasappel?

  • Gremolata; Een heerlijke topping voor vlees of vis. Gebruik hiervoor niet de gedroogde schil maar de versgeraspte schil van een citroen. Gebruik 1 el fijn gehakte citroenschil, met 1 el heel fijn gehakte peterselie en 1 tl heel fijn gehakte knoflook.
  • Als smaakmaker in havermout
  • In smoothies
  • Als smaakmaker in een cake
  • In marinades voor vlees, vis, schaaldieren of gevogelte
  • In een thee-ei samen met wat losse groene thee
  • Om olijfolie een heerlijk citrussmaak te geven
  • In salades
  • In Arabisch getinte stoofpotjes

Gebruik jij de schil van citrusvruchten? En zo ja waar voor? Laat een reactie achter! Dan leer ik ook weer bij….

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

17 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Van de druiven uit mijn kleine tuin maak ik jam en dessertsaus. Omdat de blauwe druivensoort (Rembrandt) heel sterk van smaak is, meng ik sinaasappelsap bij. Als ik afvul, leg ik in ieder potje en flesje wat met de zesteur afgeschraapte zeste op de bodem.
    Het geeft een geweldig resultaat.

  2. Ik gebruik de zeste van sinaasappel in een no bake kwarktaart koekjesbodem (naast gehakte nootjes en lijnzaad).
    De zeste vd citroen roer ik door de kwarkvulling die er bovenop komt.
    NB ingevroren schil in blender geeft rasp als resultaat, scheelt weer werk

  3. Ik gebruik zeste (en sap) door de risotto
    Met groene asperges en groene erwtjes en kastanje champignons
    Erg lekker‍

  4. Hoe lang kan ik gedroogd citroenschil bewaren in de koelkast? Groet Marianne

    1. Hoi Marianne, Sorry voor de late reactie. De gedroogde citroenschil kun je, wanneer hij echt goed droog is, maanden bewaren bij je kruiden. Het hoeft niet in de koelkast.

  5. Wat denk je van het gebruik van de verse zest in cocktails. In plaats van sap of schil of part.

    1. Hoi Lois, nee dat is iets anders. Ik ben eerlijk gezegd nog nooit citroenzuur in een recept tegengekomen… Doet mij meteen denken aan het E-nummer.

  6. Wat leuk te lezen wat je er allemaal mee kan. Ik vries de schilletjes altijd in (klein tupperware doosjes) en gebruik het voor baksels/cakejes. Maar ik ga ze nu ook zeker drogen!

  7. Ik doe de citroenschillen in witte azijn, laat dat minstens twee weken in een glazen fles op een donkere koele plek staan, giet het in een spuitfles (nadat ik de schillen eruit heb gevist) en gebruik het als schoonmaakmiddel. Ideaal voor de badkamer! Als je het verdund met water kun je het ook als allesreiniger gebruiken. Goedkoop, groen en superfris!

  8. Ik gebruik de sinaasappelschil in sinaasappelsaus, heerlijk!
    Hier gebruikte ik eerst sinaasappelmarmelade voor, maar omdat daar zoveel suiker in zit zocht ik een beter alternatief.

  9. Ik gooi de schillen in appelazijn. Deze ruikt heerlijk naar sinaasappel of citroen en die gebruik ik in een sproeier als crèmespoeling. Mijn haar is nu veel steviger geworden. Ook heb ik een fles met natuurazijn en schillen, die ik als wasverzachter gebruik. Geen last meer van uitslag.

  10. Alle citrusschil die ik van de vruchten haal om deze vervolgens in de slowjuicer te persen, doe ik in een klein pannetje met wat water en zet deze op mijn fornuis op een laag pitje. Mijn hele huis ruikt heerlijk naar citrus!!

    1. Ik krijg meteen een Roy Donders visual met zijn steelpannetje wasverzachter. 😀 Dit is natuurlijk veel beter. Bedankt voor de tip!