Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Teriyaki amandelen

Ik ben gek op deze teriyaki amandelen. Ze zijn heerlijk! Vanaf het eerste moment dat ik ze proefde was ik verkocht. De enige reden dat ik ze niet zo vaak koop is dat ik ze best kostbaar vind.

Ik vind het leuk om in de keuken te experimenteren dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om deze amandelen zelf te maken. Het viel eigenlijk best mee om deze te maken. Omdat ik geen dehydrator heb is mijn variant niet rauw. Mocht je in het bezit zijn van een dehydrator dan kun je de teriyaki amandelen altijd daar in maken. Verleng in dat geval de tijd totdat de saus goed aan de amandelen plakt.

20140122-133248-NIKON D300

Mocht je 300 gram amandelen te veel vinden om in een keer te maken dan kun je het beste de pasta van de overige ingrediënten maken zoals beschreven. Daarna gebruik je bijvoorbeeld de helft voor 150 gram amandelen. De reden dat ik pasta maak voor 300 gram heeft te maken met het feit dat zo’n kleine hoeveelheid ingrediënten zich dan moeilijker laten mixen. De pasta is in de koelkast zeker een week te bewaren. De amandelen bewaar je ook het best in een glazen potje in de koelkast. Dit blijft ook echt een poos goed. Als je er af kunt blijven tenminste….

Ingrediënten

  • 300 gram witte amandelen
  • 70 gram rozijnen
  • 16 gram ui
  • 4 gram knoflook
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zout
  • 2 el water

Bereiding

Omdat je hier maar een kleine hoeveelheid maakt en je 1/4 theelepel nodig hebt is het heel handig om speciale maat-lepeltjes te hebben. Dan zul je nooit te veel gebruiken. Deze zijn te koop bij Puur Mieke.

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Doe de rozijnen, ui, knoflook, peper, zout en het water in de kleine mengkom van een keukenmachine. Of als je een staafmixer hebt met een extra mix bakje dan kun je dat ook gebruiken. Pureer de in ingrediënten tot een mix. Dit kan even duren. Bij mij duurde het minimaal 5 minuten. Duw tussendoor de rozijnen etc wat naar beneden. Wanneer je een egale puree hebt is het klaar.

Doe de puree in een kom en meng de amandelen hier door heen.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel de amandelen hierover en spreid ze goed uit. Zet de bakplaat in de oven. Na een uur zijn de heerlijke amandelen klaar. Schep de amandelen na een half uur nog een keer om.

Laat ze afkoelen en geniet er van!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Barbara,
    Ik gebruik al jaren een droogoventje die zijn geld allang heeft opgebracht. Natuurlijk zou ik wel een Excalubur willen hebben, maar die nemen veel plaats in en zijn zo duur, je kunt wel wat leukers met je geld doen.