Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Tapenade van zongedroogde tomaten

Deze tapenade van zongedroogde tomaten doet het altijd goed. Inmiddels een vast onderdeel van de hapjes bij de borrel. Iedere keer krijg ik enthousiaste reacties. En ook tijdens de workshops wordt iedereen heel blij van deze tapenade. Net zoals ik helemaal blij werd toen ik dit voor het eerst proefde bij een vriendin. Echt heerlijk. Hoe zij de tapenade precies maakt weet ik niet meer. Ik maakte er onderstaande variant van.

tapenade zongedroogde tomaat

Je hebt nodig:

 • 100 gram zongedroogde tomaatjes
 • 35 gram pijnboompitjes
 • klein teentje knoflook
 • 10 blaadjes basilicum
 • 4 el vocht van het wellen
 • 4 el olijfolie
 • versgemalen zwarte peper

Laat de zongedroogde tomaatjes ongeveer 30 minuutjes wellen in lauwwarm water. Haal de tomaten uit het vocht en doe ze in een hoge mengbeker. Voeg ook de andere ingrediënten toe. Pureer dit met een staafmixer tot een smeuïge tapenade.

Heerlijk op zelfgemaakt amandelcrackers of mijn meergranen crackers met gerookte kipfilet en wat olijven om te garneren. Op de afbeelding zie je boekweitcrackers die ik door midden sneed. Deze crackers zijn te koop bij onder andere de EkoPlaza of bij Puur Mieke.

Enjoy!

tapenade zongedroogde tomaat

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik heb nog een grote pot met zongedroogde tomaatjes in olie staan. Dat kan ik toch ook vast wel gebruiken?

  1. Ja hoor! Let dan wel op met de hoeveelheid water en olie wat je nog toevoegt. Je hebt daar dan minder van nodig. Laat je weten hoe het gelukt is?

   1. Ik had hem gisteren gemaakt en meegenomen naar een high tea. Hij was erg in de smaak gevallen. Het was echt heerlijk! Bedankt voor het recept!