Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Sushi van quinoa

Ik heb regelmatig sushi gegeten. Heerlijk! Maar voor mij is sushi als hoofdmaaltijd te veel van het goede. Het lijkt allemaal op elkaar. Ook weet ik pas sinds kort (dat ik dat niet eerder doorhad!) dat er behoorlijk wat suiker in sushi zit! Oeps. Tom vind sushi ook lekker en vroeg ook om een keer sushi te maken. Mooie gelegenheid om een gezondere *suikervrije* variant te testen. Hij was erg lekker!

De hoeveelheid van de ingrediënten is genoeg voor 1 rolletje. Uit dit ene rolletje heb ik 10 sushi’s gehaald.

 • 1 nori vel
 • 1 kopje quinoa
 • 1 kopje water
 • 1 tl arrow root
 • 3 el rijstazijn
 • sojasaus en wasabipasta naar smaak
 • 1 stukje komkommer (zo dun als een potlood en zo lang als het nori vel)
 • 1 stukje wortel (zo dun als een potlood en zo lang als het nori vel)
 • 1 stukje verse rauwe zalm (zo dun als een potlood en zo lang als het nori vel)

De wortel, komkommer en zalm mogen uiteraard ook uit 2 stukjes bestaan als je het qua lengte niet red. Als hulmiddel is een bamboematje handig om de sushi zijn stevigheid te kunnen geven.

Was de quinoa en doe het in het een pannetje met het kopje water en kook dit een minuut of 5 met de deksel op de pan. Laat de quinoa na het koken nog een minuut of 10 staan met de deksel op de pan zodat het verder kan garen. Voeg daarna de rijstazijn en de tl arrowroot toe en roer dit door de quinoa heen. Laat dit mengsel afkoelen. Ik gebruik de arrowroot om de quinoa wat plakkeriger te laten maken. Als ik dit niet doe is de quinoa te los en blijft het niet in het rolletje zitten.

Leg het norivel op het bamboematje. Doe de quinoa op het norivel. Zorg voor een goede gelijkmatige laag en laat  cm aan de voor en achterkant van het norivel vrij. De laag mag niet dikker zijn dan ongeveer 1 centimeter. Leg vervolgens de komkommer, wortel en zalm op de quinoa. Rol de sushi stevig op en plak hem dicht door de laatste cm van het nori vel licht nat te maken met water en aan het andere stuk nori vast te plakken. Rol nu het bamboematje eromheen en druk de sushirol aan totdat het een stevig rolletje is. Snijd de 2 zijkanten van de sushirol af (die zijn meestal niet zo mooi) en snijd het rolletje vervolgens in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter.

Serveer met sojasaus, wasabipasta en ingelegde gember. Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Barbara,
  Mijn complimenten voor je site, ik heb al een en ander uitgeprobeerd (en het was erg lekker!) en ik raak steeds meer geïnspireerd.
  Ik maak zelf regelmatig sushi maar gebruik ipv de witte sushi rijst rondkorrelige bruine (zilvervlies) rijst en ipv suiker gebruik ik een paar druppeltjes stevia. Is ook erg lekker en doet qua smaak niet onder voor de ‘echte’ sushi.
  Ik ga je quinoa sushi snel uitproberen!

  1. Bedankt voor je complimenten!

   Ik hoop dat je de quinoa sushi lekker vindt. Ik hoor het graag!

 2. suiker in de sushi?

  vertel ik maak ook sushi en bij mij zit geen suiker hoor. mischien in de vulling zolas sushi ei dat is wel waar maar ik vind je stukje een beetej overdreven. dat als je sushi zou eten dat een een bom suiker eet en dat vind ik niet op zijn plaats..

  1. In sushi wordt de rijst aangemaakt met mirin. Dit is een rijstazijn die voor 40-50% uit suiker bestaat. Ik let erg op de hoeveelheid en de soort suikers die ik binnenkrijg. Wanneer ik iedere keer wel suiker pak is voor mij heel snel het hek van de dam en is de drang naar nog meer zoetigheid aanwezig. Dan komen bij mij allerlei klachten, waarvan moeheid de belangrijkste is, weer terug. Daarom houd ik het bij honing en zoeten met dadels of maple syrup. En dat met mate.

 3. Barbara, als een Japanner dit leest zal hij vast erg boos worden 😉 Het woord sushi betekent namelijk letterlijk “met rijstazijn toebereide rijst” en slaat dus op alle gerechten die met deze rijst gemaakt worden. Het gaat dus niet om de vorm, maar om de gebruikte ingrediënten.

  Toch, ik heb geen idee hoe het dan wel genoemd zou moeten worden en je “quinoa rollen” zien er toch ook best wel lekker uit, met inderdaad heel wat minder calorieën dan in sushi zit.