Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Sinaasappelcake

We hebben vakantie! En wat een geluk hebben we met het weer. Het plan is om in Nederland te blijven. We vermaken ons prima met uitstapjes. Manlief en de kinderen zijn al naar autoraces in Francorchamps (België) wezen kijken, zondag zijn we naar de Brain Experience in het Evoluon in Eindhoven geweest en gisteren naar de Floriade.

Allemaal heel erg leuk. Waar ik wel keer op keer tegen aan loop is dat het eten wat je ergens anders koopt nooit het eten is wat je eigenlijk zou willen eten. Vaak nemen we dingen mee, maar ook niet altijd. Vooral Tom vind het moeilijk om anderen dat (voor hem) heerlijke broodje hamburger te zien eten. We doen daar ook niet altijd moeilijk over, maar we moeten er voor waken dat hij niet al te veel rotzooi binnenkrijgt.

Ik houd nog wel van salades. Helaas maken we Tom daar niet blij mee.

De muffins en taartjes die ik bak zijn goed mee te nemen en een prima alternatief voor alle fabrieks-muffins die op attractieparken te koop zijn.

Over deze taart / cake heb ik wel een paar keer moeten doen voordat ik hem goed kreeg. Deze taart heeft een heerlijke frisse sinaasappel smaak met een licht bittertje. Dit komt omdat je de hele sinaasappel gebruikt. Ja de hele sinaasappel, dus ook de schil en het wit. Maar geloof me, het is echt heel erg lekker.

  • 3 grotere of  4 kleine sinaasappels (biologisch)
  • 350 gram amandelmeel
  • 50 gram gesmolten kokosolie
  • 6 eieren, gesplitst
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl appelciderazijn
  •  3/4 cup – 180 ml honing of maple syrup
  • snufje zout
Begin met de sinaasappels. Was de sinaasappels goed, helemaal als je geen biologische gebruikt. Doe de sinaasappels in een pannetje met zoveel water dat ze onder staan. Breng het water aan de kook. Laat de sinaasappels met de deksel op de pan op het kleinste pitje anderhalf uur koken. Ik maakte eens de fout om de deksel een klein beetje schuin op de pan te zetten op de middelste pit. Resultaat: een drooggekookte pan en sinaasappels die aan de onderkant zwart waren.

Wanneer de sinaasappels gekookt en helemaal zacht zijn, haal je ze uit het water en laat je ze afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng ondertussen de amandelmeel, zout en bakingsoda door elkaar.

Als de sinaasappels afgekoeld zijn breek je ze in stukjes om de pitten te verwijderen en maal je ze totdat er een soort van jam ontstaat. (met een keukenmachine, blender of staafmixer). Je hebt uiteindelijk 400 ml van de gepureerde sinaasappels nodig.

Doe dit in een aparte kom samen met de eieren, de kokosolie, honing of maple syrup en de azijn. Meng dit met een mixer goed door elkaar.

Doe dit mengsel door het amandelmeel-mengsel en roer dit goed door elkaar.
Doe het deeg in een ingevette bakvorm. Ik gebruik hiervoor een ronde siliconen vorm van 24 cm doorsnee.

Zet dit voor ongeveer 40 minuten in de oven. (test zelf of het klaar is door met een sateprikker in de cake te prikken. Wanneer hij droog uit de cake komt is het gaar).

Lekker als toetje met sinaasappels, mascapone en pijnboompitjes
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hallo Barbera, ik lees bij de ingrediënten dat de eieren gespitst moeten worden. In de bereiding kom ik dat niet meer tegen. Is hier een stap overgeslagen of kunnen de eieren ongesplitst verwerkt worden?

  2. Hallo Barbera,

    Vandaag voor het eerst een recept van jou gemaakt, de sinaasappel cake. Hij is lekker maar kan nog iets aangepast worden. Iets minder sinaasappel en wil het nog proberen met maple surup. Nu alleen met honing gezoet.
    Zou kokosbloesemsuiker ook kunnen? Zo ja hoeveel?

    Ik heb gisteren bij de Ekoplaza kastanjemeel gekocht, ken jij dat ook en heb je recepten daarvan?

    1. Hoi Nia,

      Ik ga er van uit dat kokosbloesemsuiker ook prima kan. Mijn advies is om het beetje bij beetje door het beslag te mengen en te proeven. Dan kun je het makkelijk zelf beoordelen.

      Kastanjemeel heb ik nog nooit gebruikt. Klinkt interessant. Ik zal het as zaterdag ook eens meenemen en mee gaan experimenteren. Wie weet volgen er dan recepten op dit blog!

  3. Hoi Barbara, heb de cake vandaag gemaakt en vind ‘m fantastisch. Mijn complimenten en bedankt voor het delen!

  4. momnom, dat ziet er lekker uit! En laat ik nou -op biologische sinaasappels na- alles in huis hebben… ik weet wat ik morgenochtend ga doen!

    Ik heb mijn blog trouwens aangepast en er bij gezet dat de zoekfunctie nu wel werkt…. thanks!