google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Simpele salade van bietjes

0
574

In maart ben ik naar het Food Film Festival geweest. Daar volgde ik een kookworkshop bietjes bij Betty’s. Gido werkte met allerlei soorten bietjes.  Er zijn er namelijk nog veel meer dan de bekende rode bietjes. Hopelijk volgend jaar ook in mijn moestuintje (als iemand nog goede tips heeft voor het kopen van zaadjes hiervoor, laat het me weten!). De smaak van de gele bietjes was ook heerlijk, dus toen ik deze zag liggen bij de plaatselijke EkoPlaza heb ik er meteen een paar meegenomen. Gelukkig is de tijd ven verlepte groente bij de biowinkel voorbij. Er ligt een prachtig assortiment aan groente en fruit. In mijn Odinpakket zaten afgelopen week de rode bietjes. Het werd dus tijd voor een salade geïnspireerd op de salade die Gido tijdens de workshop maakte.

Je hebt nodig:

  • verschillende soorten bietjes (waarschijnlijk kun je nog beter slagen op een bio markt -ik moet nog steeds naar de bio markt in Eindhoven, schaam-)
  • Een handje vol rucola
  • 1/2 citroen
  • olijfolie

Zet de oven aan op 180 graden. Was de bietjes en doe ze -bijvoorkeur- per kleur in aparte met olijfolie ingevette ovenschalen. Besprenkel goed met olijfolie. Zorg dat de bietjes aan alle kanten geraakt zijn. Zet de bietjes voor ongeveer 1,5 uur in de oven. Ik draai de bietjes halverwege even om. Controleer op gaarheid en haal de bietjes uit de oven. Laat afkoelen. Let op: iedere oven is anders. Het kan best zijn dat in jouw oven de bietjes korter of langer in de oven moeten. Ook is de grootte van de bietjes bepalend voor de tijd) Mocht je in een schaal veel kleinere bietjes hebben dan in de andere schaal, haal deze dan ook eerder uit de oven.

Wanneer de bietjes zijn afgekoeld verwijder je de schil, snijd je ze in dunne plakjes en leg je ze op een groot bord. Besprenkel met olijfolie en flink wat citroensap. De citroensap is een lekkere tegenhanger van het zoete van de bietjes. Strooi vervolgens wat rucola  over de bietjes heen.

Uiteraard zijn de bietjes de basis en kun je ze toppen met van alles en nog wat. Ik denk walnoten, zachte geitenkaas, peterselie, zuring (en dan minder citroensap a la Passard). Waarschijnlijk heb je zelf nog andere ideeen. Heb je lekkere tips, laat het me weten. Leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here