Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Rucola Pesto

Vandaag krijg ik vrienden te eten. Gisteren rond 10:00 kreeg ik een app-je. Of het morgen voor ons nog uitkomt. Natuurlijk! Gezellig. Ze komen straks om 14:30. Omdat ik niet weet of ze blijven eten, maar wel wat wil dat dat kan, mocht het zo uitkomen ging ik nadenken over wat. Het moet makkelijk zijn, lekker, en voor 8 personen. Hmm. Ik bedacht me nog dat ik een portie confit de canard in de vriezer had liggen. Voor 4 personen. Omdat onze kinderen al aan het “zeuren” waren voor frietjes bedacht ik het volgende: De kids mogen -heel verantwoord- frietjes eten. Deze gaan we halen bij een friettent waar zelf de aardappelen worden gesneden. In ieder geval beter dan de meeste voorverpakte meuk. Tja en  snack hoort er bij. Maar daar doen wij eigenlijk nooit zo moeilijk over.

Voor de volwassenen dus confit de canard. Wat maak ik daar bij? Na even googelen kwam ik op een mooi recept van 24 Kitchen. Gekonfijte eendebout met linzen, venkel en een salsa van waterkers. Omdat het ik niet aan waterkers kon komen heb ik gekozen om dit te vervangen door een pesto van rucola. Ook heerlijk.

De pesto kun je natuurlijk nog voor veel meer gerechten gebruiken. Wat dacht je van een mooie rauwe ham met een beetje pesto? Of over courgettepasta al dan niet met een beetje kip of uitgebakken spek. Waar gebruik jij de rucola pesto het liefst voor?

In deze pesto zitten pijnboompitjes. Deze koop ik lang niet altijd biologisch. Ik vind ze best kostbaar, helemaal wanneer ze bio zijn. Maar wist je dat je in de supermark vaak 2 of 3 verschillende verpakkingen pijnboompitjes hebt, allemaal met een andere prijs? De prijzen variëren enorm. Ik vind dit echt heel erg raar. Bij de Albert Heijn bijvoorbeeld deze voor €46,- per kilo of deze voor €42,38 per kilo en tegenwoordig heb je ook de bio variant van €48,89 per kilo. De salade pijnboompitten zijn maar liefst €53,00 per kilo! En dan heb je als klap op de vuurpijl nog de AH groen en garneren pijnboompitten, maar die zijn dan wel al geroosterd. Daarvoor moet je echt diep in de buidel tasten. €55,80 per kilo. Ongelofelijk. Waarom zitten er überhaupt 5 verschillende verpakkingen pijnboompitten in het assortiment en dan ook nog eens op allemaal verschillende plekken. Niet zoals bij bijvoorbeeld olijfolie, dat alles bij elkaar staat, zodat je als consument kunt vergelijken? Het zal wel iets met marketing te maken hebben… AH als je meeleest, ik ben heel benieuwd naar het antwoord.

Maar goed, ik had het over het maken van rucola pesto. Hieronder mijn recept. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Rucola Pesto

Je hebt nodig:

  • 75 gram rucola
  • 1 klein teentje knoflook
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 4 tl citroensap
  • snuf zout
  • olijfolie – tot de gewenste dikte

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin gekleurd zijn. Doe alles in een keukenmachine met een beetje olijfolie. Maal alles tot een dikke pesto. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe, tot de gewenste dikte.

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *