google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Review: Niven 80/20 – Niven Kunz + Give away

39
593

Wat zal mijn vader blij zijn dat ik eindelijk iets schrijf over de combi gezond en culinair. Echt culinair. Mijn vader kan namelijk heel erg goed koken. Het is dat een chef ook hele andere kwaliteiten van je vraagt dan alleen heel goed kunnen koken, maar anders….. Wanneer je op een zaterdagavond bij mijn ouders komt eten, kun je rekenen op avondvullend culinair dineren. Niet alleen mijn vader kan er wat van trouwens, ook mijn moeder kan super goed koken. Zij zorgt vaak voor de meest heerlijke voorgerechten en desserts.

Ik kreeg nog niet zo lang geleden de opmerking van mijn vader: “Wanneer ga je nu eens gezonde culinaire recepten plaatsen op je blog of in een e book.” Ik ben bang dat niet gaat gebeuren. Ik vind het heel erg leuk om verantwoorde makkelijke recepten te plaatsen op dit blog. En sommige recepten misstaan absoluut niet tijdens een gezellig etentje. Maar hoog culinair, nee, dat zijn mijn recepten niet.

Neemt niet weg dat ik niet meer in mijn culinaire bijbels blader zoals: Escoffier, De Zilveren lepel of Artusi om er maar een paar te noemen. Ook vind ik het heerlijk om uitgebreid uit eten te gaan. Onlangs ben ik nog met lieve vrienden in Eindhoven bij restaurant Wiessen gaan eten. Hoe leuk is het om te lezen dat Wiessen gisteren een Michelinster heeft mogen ontvangen!

Er komen nog steeds heel veel kookboeken uit. Ook op het gebied van gezondheid. Ik haal ook graag mijn inspiratie uit boeken die niet specifiek over gezondheid gaan. Ik geef toch mijn eigen draai aan recepten. Kookboeken liggen vaak opgestapeld op mijn nachtkastje om inspiratie op te doen. En daar ligt weer een nieuw kookboek bij!

NIven Kunz-1

Niven 80/20

Nog niet zo heel lang geleden verscheen het boek Niven 80/20. De titel staat voor 80% groenten en 20% vlees of vis. Het uitgangspunt van een gerecht is de groente. Vlees of vis zijn bijzaak. Gewoon, omdat het goed voelt. We eten al zo veel vlees en vis. Dat kan echt minder. Niven Kunz heeft een sterrenrestaurant in Rijswijk: Restaurant Niven. Hij leerde het vak van ao Lucas Rive en Jonnie Boer. 2 Toppers op culinair gebied.

Vaak vind ik kookboeken van top chefs lastig en niet toegankelijk. Escoffier bijvoorbeeld is een boek met korte recepten in alleen maar vaktermen beschreven. Niet handig om thuis even aan de slag te gaan. Het boek Niven 80/20 is anders. Er staat bijvoorbeeld een handige gebruiksaanwijzing in het boek. Hierin staat voor hoeveel personen de gerechten zijn, hoe groot de porties zijn. En vooral ook een aantal handige tips om deze gerechten thuis te maken.

NIven Kunz-4

In het eerste deel van het boek komen 100% groente gerechten aan bod. Gevolgd door 80% groenten / 20% vlees, 80% groenten / 20% vis, schaal en schelpdieren, 100% vocktails en tot slot 100% desserts. Vocktails?! Je leest het echt goed. Vocktails zijn mixen van fruit en / of groenten die langzaam geperst zijn in een slowjuicer.

Ieder recept is opgedeeld in een duidelijk overzicht van de ingrediënten. Soms staat er zelfs bij waar dingen gekocht zijn. Dan volgt de bereiding, presentatie en een wijntip. Op deze manier is het thuis prima te doen om mooie culinaire hoogstandjes op tafel te zetten.

NIven Kunz-2

En kom je er niet uit? Niven is actief op social media. Je kunt hem altijd een bericht sturen of zelfs even bellen! Geweldig toch?

Niet alle gerechten zijn gluten- of zuivelrij. Gezien de de fijnheid van de receptuur raad ik je aan hier niet van af te wijken. Dus als je een keer wilt genieten, doe dat gewoon! Aangezien ik zelf ook in mijn eetpatroon 80/20 aanhoud vind ik dit niet erg. De gerechten zijn verder  zo puur dat dit voor mij geen probleem is.

NIven Kunz-3

Give-away!

Ben jij nieuwsgierig naar het kookboek? Ik mag er een weggeven! Wil jij kans maken? Laat dan in een reactie onder aan dit bericht weten dat je meedoet. Op vrijdag 21 november rond 20:00 maak ik de winnaar bekend.

De give away actie is voorbij. Reactie nummer 20: Monique, Aangezien koken voor het gezin en vrienden mijn hobby is, lijkt me dit boek een geweldige aanvulling op alle boeken die ik al heb. Dit boek is dan tevens een leuke start voor mij om eens een keer een “andere” weg in te slaan en mezelf en vrienden hiermee te verrassen……..super leuk!

Monique, ik heb je een mail gestuurd.

Kopen?

Uitgeverij: Carrera
Verschenen: mei 2014
ISBN: 9789048818969
Prijs: €29,95

Je kunt het boek hier bestellen.

39 REACTIES

 1. Hee Barbara,
  Super leuk dat ik het boek heb gewonnen!
  Je maakt mijn weekend helemaal goed.
  Ik ga er vlug mee aan de slag en ben erg benieuwd de recepten.
  Succes verder met je geweldig leuke blog.

 2. Vorig jaar oktober begonnen met anders eten, ik wil het geen dieet noemen zoals mijn omgeving soms zegt. Ik laat de suikers staan net als de gluten en het gist. Ik voel me veel en veel beter en ben zonder met afvallen bezig te zijn ruim 7 kg. lichter. Sins kort besloten om voor 80/20 te gaan en dus altijd op zoek naar nieuwe recepten. Het boek van Niven zou een heerlijk welkom geschenk zijn.
  Hartelijke groet,
  Yvonne

 3. Wat een geweldig boek lijkt me dit!!!
  Ja en dan ook nog aan de snoeperij gedacht.
  Met de geweldige recepten van Niven moet het me toch helemaal lukken de 80/20 verhouding.
  Ja en al die pure ingrediënten komen dan heerlijk uit mijn moestuinbakken!!!
  Warme groetjes,
  Marja

 4. Ik zou het boel graag winnen voor mijn zoon Thijs, die sinds kort op zichzelf woont. 80-20 zal hem zeker aanspreken; hij is gek op groenten, wil weinig vlees eten en kan héél goed koken!!

 5. 80/20 dat is ook ook mijn streven!
  Alleen ik ben een ontzettende slechte kok en kan echt niet koken zonder receptje, dus zo’n boek lijkt me ideaal!
  Heerlijk al die pure ingredienten.

 6. Sinds mei al 9 kg afgevallen, alleen maar door gezond te eten en suikers te laten staan. Om dit vol te houden ben ik altijd op zoek naar inspiratie voor nieuwe gerechten. Ik ben dus erg benieuwd naar dit boek en doe graag mee!
  Gr Esther

 7. Weinig kokende mannen die een reactie plaatsen 🙂
  Mij lijkt het een hartstikke interessant boek, vooral omdat ik de laatste tijd ook steeds meer probeer heel veel groenten, bewust vlees of vis te eten met zo min mogelijk brood, pasta, aardappelen.
  Ben heel benieuwd naar de “maakbaarheid” van de recepten in de dagelijkse praktijk.

 8. Ja! Ik streef 80-20 na en ben al aardig op weg, Om dit op chefsniveau te gaan doen lijkt me helemaal fantastisch! 🙂 Heerlijk op mijn nachtkastje ook! Wat zal ik lekker slapen en wat een super leuk initiatief van je, Barbara!

 9. Wat een fantastisch kookboek lijkt me het boek van Niven. Met vooral groente in de hoofdrol, ben zeer benieuwd naar alle recepten. En… in mijn zoektocht nog naar pure eerlijke maaltijden, lijkt me dit een goede hulp!
  vriendelijke groeten,
  marianne

 10. Een prachtig boek en meer dan welkom. Elke maand kook ik voor (vrij)gezellige mannen en vrouwen. Doel is om gezamenlijk te eten, want alleen is maar alleen. Ik kook zonder pakjes en zakjes. Ik gebruik geen geraffineerde suikers. Puur, met veel groenten. Ik ben geen meesterkok,maar wel een hartelijke en gastvrije keukenprinses.

 11. Het lijkt me ontzettend leuk dit boek te winnen. Alleen al om naast gezond ook een wat meer handigheid te krijgen in aankleding, presentatie en niet onbelangrijk, smaaksensatie. Het moet gewoon vanzelfsprekend zijn dat het meest gezonde ook het meest aantrekkelijke en lekkerst is. Nu stranden goede bedoelingen nog al eens, simpelweg omdat het lang niet altijd even goed lukt of lekker smaakt… Ik ben echt reuzenieuwsgierig naar de inhoud!

 12. Ik heb weleens gegeten bij niven. Wat was dat geweldig!!! Ik zou met dit kookboek erg graag willen leren om gezond en culinair te koken.

 13. Ben sinds een zestal weken vanwege mijn gezondheid(cvs en fybromyalgie) anders gaan eten op advies van mijn gezondheidstherapeut. Het bevalt uitstekend maar nog steeds op zoek naar recepten, zou fijn zijn om het boek te winnen.

 14. Dit is een boek dat voor ons gemaakt lijkt te zijn, alleen al hoe je het beschrijft de details dat er zelfs bij staat waar het gekocht wordt, dat hij op social media zo toegankelijk is, prachtig. Dus dit boek zou een ereplaats in de keuken krijgen en een culinaire inspiratiebron voor heerlijke gerechten zijn.

 15. Aangezien koken voor het gezin en vrienden mijn hobby is, lijkt me dit boek een geweldige aanvulling op alle boeken die ik al heb. Dit boek is dan tevens een leuke start voor mij om eens een keer een “andere” weg in te slaan en mezelf en vrienden hiermee te verrassen……..super leuk!

 16. Ik zou zooooo graag het boek winnen, ben al een poosje bezig met gezondere voeding, zou een welkom geschenk zijn… duimen maar! 🙂

 17. Ik ben heel benieuwd naar t kookboek van Niven. Ik hoop ooit nog eens bij hem te gaan eten, maar zelf een heerlijke pure maaltijd op tafel zetten met behulp van zijn kookboek zou ook al fantastisch zijn!

 18. de laatste rijd ben ik steeds meer bezig om op een bewuste en gezonde manier mee eten om te gaan. Dit boek lijkt me een uitgelezen kans om me er nog verder in te verdiepen; helemaal na jouw review Barbara! Zou leuk zijn om het boek te winnen

 19. veel respect en bewondering voor deze jonge talentvolle chef Niven. Zijn boek is vernieuwend en biedt een goede balans tussen groente met vis of vlees. Ik ga er graag mee aan de slag. Wie weet, ik ga duimen.en dank voor deze kans!

 20. Bijna 2 jaar probeer ik De Hormoonfactor als richtlijn voor mijn eetpatroon te gebruiken. Maar 80/20, dat red ik niet. Ik hou van vlees en vooral van vis. Dit boek zou bij mij weer de puntjes op de i kunnen zetten.
  Hartelijke groet!

 21. Ik wil graag een kansje maken. Omdat ik nog maar kort met Paleo, maar al langer met puur eten lijkt dot boek mij een goede leidraad.
  Ook de presentatie van gerechten kan ik op deze manier verfijnen.
  Helemaal geweldig.

 22. Wauw, wat zou t gaaf zijn dit boek te winnen! Ben steeds meer bezig de hoeveelheid groenten in huis omhoog te brengen en dit lijkt een supermooie (en lekkere!) manier om dit nog meer voor elkaar te krijgen!

  Groetjes, Karen

 23. Ziet er goed uit en lijkt me heel interessant, ik heb een eigen moestuin dus volop allerlei groente beschikbaar. Dit boek zou zeker een aanvulling zijn op mijn verzameling.

  groetjes en veelkookplezier

  Lenny

 24. wat een mooie give away! Ik vind groenten al heel lang een ondergeschoven kindje. Gewoon boontjes, gewoon broccoli enz. dit ondanks dat het bij ons in Holland belangrijk lijkt te zijn. Als een kind vraagt: “mam, wat eten we vanavond?” dan is het antwoord bijv. bloemkool, boontjes, andijvie …… Wij noemen altijd de groente terwijl dat in het buitenland anders is, daar wordt het vlees of de vis genoemd. In een restaurant kies je ook je vis of vlees en is groenten een garnituur. Dit kookboek gaat daar misschien wel verandering in brengen!! Ik zou graag mooie recepten willen proberen op basis van groenten en dat “de rest” garnituur wordt.
  Wie weet 😉

 25. Zou graag het kookboek winnen. Jaren geleden met kerst een fantastisch diner met familie bij Niven in Rijswijk. Zo heerlijk en verrassend, zou graag zijn gerechten willen uitproberen.

 26. Wat een geweldige winactie, dit boek zou een verademing zijn!
  Hoef ik niet meer zo vaak te googlen en kan de groenten uit de tuin heel effectief gebruiken.
  Voor het hele gezin wat bestaat uit vijf personen wat echte groenten eters zijn.

 27. Wow wat een gave winactie! Ik wil dit boek supergraag winnen! Past heel goed bij mijn levensstijl! Ik heb m al zo vaak door staan bladeren in de boekhandel maar vind m net iets te prijzig voor mij op het moment helaas. Zou er dus echt heel blij mee zijn!!

 28. Dit boek wil ik dolgraag winnen. Ik ben op zoek naar wat meer groenterecepten en vind het heerlijk voor vrienden te koken. Om mijn man tegemoet te komen komt de 20% vlees en vis ook erg goed van pas..

 29. Ik doe heel graag mee. Ik was laatst speciaal voor niven naar de tastys beurs gegaan om een workshop te volgen helaas dachten er meer mensen zo over en kon ik helaas niet deelnemen. Ikben een beginner en wil zoveel mogelijk lezen en leren. Dit boek staat hoog op mijn verlanglijstje. Groetjes yolanda

 30. Oh ja Barbara, heel graag wil ik dit boek winnen!!!
  Wat heerlijk zo’n kookboek dat gericht is op het 80/20 principe…helemaal in mijn straatje.
  Helaas ontbreekt de inspiratie en creativiteit nogal eens…dus alle hulp is zeer welkom!

 31. wij leren hier thuis steeds meer groente te eten. We aten het altijd veel te weinig.
  Met dit boek leren we wellicht nog meer en beter met groente te koken.
  Zowel voor mijn gezondheid als voor de kinderen wel zo goed.
  Ben echt heel benieuwd naar dit boek 🙂
  Groetjes saskia

 32. Ja ja ja, ik doe mee! Ik heb dit boek ingekeken bij een kennis en ben helemaal verkocht! Er staan zoveel recepten in die paleo-proof zijn en juist het culinaire mis ik een beetje bij paleo eten, dus dit kookboek staat bovenaan mijn verlanglijstje!

 33. Woww 80/20 , ik probeer zoveel mogelijk Paleo te eten (80/20) dus dat is helemaal op mij van toepassing!! Ik mis nog weleens zelf de inspiratie, dus zou ik het GEWELDIG vinden om dit boek te winnen, mooi cadeau voor mijn verjaardag morgen 19 November 😀

  TOPACTIE!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here