google.com, pub-5123327830521360, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Review: De mooie voedselmachine – Giulia Enders

3
748

De laatste weken verschijnen er een boel boeken op het gebied van gezondheid. En dan heb ik het niet alleen over kookboeken die een gezonde insteek hebben. Ook boeken die niets met recepten te maken hebben. Zoals De mooie voedselmachine van Giulia Enders.

Ik weet nog dat mijn man zei dat ik een stuk van Humberto Tan – RTL Late Night moest terugkijken. Omdat ik altijd om een uur of 22:00 naar boven ga. (ja, genoeg slaap krijgen is een van de gezonde dingen die je voor je lijf kan doen) zie ik dit programma nooit. Langleve RTLxl om programma’s terug te kijken!

Het fragment ging over een Duitse arts in opleiding. Giulia Enders. Zij heeft in Duitsland “Darme mit Charme” uitgebracht. Een ware bestseller. En dat voor een boek wat over de darmen gaat! Ik was benieuwd! Hieronder zie je het fragment uit het programma.

Omdat ik haar zo enthousiast vond vertellen, werd ik nieuwsgierig naar het boek. Ik bestelde het boek. En niet alleen ik.  Zo bleek. Al snel ontving ik een mail dat ik nog even geduld moest hebben. Nu heb ik de tweede druk in mijn bezit. De eerste druk was binnen no-time uitverkocht!

de mooie voedsel machine

Het boek

Het boek is opgebouwd uit 3 delen:

 1. De Charme van je darmen
 2. Het zenuwstelsel van de darm
 3. De wereld van de micro-organismen

Achterin het boek is per hoofdstuk nog een overzicht opgenomen van de gebruikte bronnen.

In het boek staan grappige, duidelijke en vaak verhelderende illustraties die door de zus van Giulia gemaakt zijn. De schijfstijl is droog komisch te noemen. Met duidelijke en grappige voorbeelden snap je ineens hoe het werkt! In het boek zijn de uitkomsten van zeer recente onderzoeken verwerkt.

de mooie voedselmachine

In deel 1 wordt uitleg gegeven over het functioneren van de darm. Welke onderdelen zijn er. Welke functie hebben deze onderdelen? Welke vaten zijn er aan de darm verbonden? En wat de rol van de lever hierin is.  En nog veel meer.

Deel 2 behandeld het zenuwstelsel van de darm. Er wordt verteld PDS (prikkelbare darmsyndroom) waarbij er artsen zijn die dit niet erkennen omdat er geen zichtbare schade in de darm te zien is. Dit heeft alles te maken met de connectie tussen de darmen en de hersenen. Net als het effect van stress op de darmen. Erg interessant!

En tot slot deel 3 de wereld van de micro organismen. Er is bijvoorbeeld te lezen dat de manier waarop je geboren wordt van invloed is op de micro-organismen die jij als kind meekrijgt. Pas na 7 jaar is het verschil tussen de darmflora van keizersnee kinderen en kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn te verwaarlozen.

Niet alles in het boek is nieuw voor mij, maar ik heb absoluut weer het een en ander opgestoken. Mocht je goed zijn in Duits. Dan kun je op youtube de gesproken versie van het boek beluisteren. Ben jij ook benieuwd naar het boek? Je kunt het hier kopen.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthof B.V. Amsterdam
Verschenen: oktober 2014
ISBN: 9789024565863
Prijs: €17,95

3 REACTIES

 1. Ken je toevallig ook het gaps-dieet of het Paleo auto immuun protocol? En zo ja wat zijn je afwegingen om hiervoor wel/niet te kiezen?
  Het boek Guts and Psychology Syndrome (gaps) verklaart hoe voeding en darmen invloed hebben op je psyche, maar natuurlijk ook de rest van je lijf. Ik denk dat het echt een aanrader is als je nog niet de resultaten bij je zoon hebt bereikt die je wil bereiken.
  Ik doe nu het gaps-dieet en full-gaps heeft mij goed geholpen. Het lijkt op paleo, namelijk geen complexe koolhydraten. Hierdoor wordt de slechte flora uitgehongerd. Met rijk voedsel heel je de darmwand en maag, bijvoorbeel vlees- en bottenboullon. Ook voeg je probiotische voeding toe, bijv gefermenteerde zuurkool(sap).
  Dit boek lijkt me ook heel leuk, maar in andere recensie heb ik gelezen dat ze te veel vet afraad, klopt dat? Daar ben ik het bij voorbaat al niet mee eens, zowel op basis van theorie als mijn eigen ervaring met mezelf en mijn kinderen. (gehard vet en geraffineerde plantaardige olien zijn zeker af te raden, maar verzadigd vet is juist stabiel en een belangrijke bouwstof voor je lijf en darmen.)

 2. Hallo,
  Het boek van Giulia is super. Het enige wat ik mis is een verhaal over detoxen, omdat dit momenteel zo populair is. Ik ben zo benieuwd hoe Giulia hierover denkt en wat de voor- en nadelen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here