Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Paddestoelen poeder

Dit recept staat al heel lang op mijn lijstje om te delen. Het is niet echt een recept. Het zijn alleen maar gedroogde gemalen paddestoelen. Maar het is zo handig om in huis te hebben. Ik kan al jaren niet meer zonder. Nou ja, bijna niet. πŸ˜€

Je kunt poeder voor allerlei dingen gebruiken. Ik gebruik het poeder voornamelijk in de soep, door een omelet, door de rijst of door een risotto of om vlees mee te paneren. De smaak is geconcentreerd dus gebruik het spaarzaam en voeg naar smaak steeds een beetje meer toe totdat het voor jou perfect is.

Het enige wat je nodig hebt is 500 gram paddestoelen van de soort die je lekker vindt, een oven (voorverwarmd op 80 graden) en een keukenmachine of koffiemolen. Maak ze schoon met een stuk keukenpapier. Liever niet met water, dan worden ze te vochtig Β en duurt het een stuk langer voordat ze droog zijn. Snijd de paddestoelen in dunne plakjes.

Ik gebruik hier zo’n eiersnijder voor. Heel handig! Niet alleen geschikt voor eieren maar ook voor bijvoorbeeld mooie gelijke dunne plakjes paddenstoel. Of aarbeien. Dat werkt ook heel goed.

Leg de plakjes paddestoel op een bakblik bekleed met bakpapier. Zorg dat er geen paddestoelen over elkaar liggen. Zet in de oven. Na 1 uur draai je de plakjes om. Dep eventueel wat vocht weg met keukenpapier. Dan kunnen ze nog een uur drogen. Na ongeveer 2 uur moeten ze klaar zijn. Ze zijn goed wanneer ze helemaal droog en knapperig zijn. Dit kan per oven wat verschillen.

Laat de paddestoelen afkoelen. Nu kun je ze tot poeder gaan vermalen. In de keukenmachine zullen ze wat grover blijven dan wanneer je ze beetje bij beetje in de koffiemolen fijnmaalt. In de koffiemolen krijg je echt een fijn poeder. In de keukenmachine krijg je het poeder wat je op de eerste afbeelding ziet.

Mijn kruidenpotjes.
Het zijn fijne potjes omdat je er met een theelepel in kunt.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

8 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik heb een grote hoeveelheid ( c.a een kilo van gedroogde en gemalen paddenstoelen) je kunt er inderdaad mee parneren, maar ook in brood bakken. Ik houd niet van soep, maar in risotto gaat prima. wie een zakje wil hebben meld je maar stuur je maar een mailtje; tegen porto kosten krijg je het.

  1. Hoi Ilona, De potjes zijn potjes waar eerst pesto in zat. Daar heb ik het etiket afgeweekt en ze opnieuw gebruikt voor mijn kruiden.

  1. Hoi Coccinellu, De gedroogde paddestoelen blijven zeker een paar maanden goed wanneer je ze goed afgesloten op een droge plaats bewaart.

 2. Ik kom hier voor het eerst
  Wat een fijne leerrijke site is dit
  De tip met de eiersnijder vind ik super
  Bedankt barbara , ik ga hier zeker gerechten van maken
  dit maakt het gezond eten veel gemakkelijker

  Groetjes Jenny

 3. Wat voor paddestoelen gebruik je hiervoor? Ziet er interessant uit, het proberen waard!