Moussaka

3
385

Dit is een heerlijk gerecht wat ik inmiddels al jaren op deze manier maak. Het is geïnspireerd op een recept uit “De Griekse Keuken” van Rianne Buis en Manousos Daskalogiannis.Voordat ik me waagde aan de lange bereiding van dit gerecht heb ik ooit moussaka uit een pakje gemaakt. Het ergste was nog wel dat ik 2 lieve vrienden te eten had. Wat was dat geñant zeg! De auberine was zó taai, je kon het nauwelijks doorbijten. Later heb ik de schade  hersteld door dit recept klaar te maken.

Zoals gezegd het is een gerecht met een lange bereidingstijd. Maar het is absoluut de moeite waard. De hoeveelheid in het recept is goed voor 8 tot 10 personen. Helemaal als je het eet met wat rijst of met een salade. Meestal eten wij er 2 dagen achter elkaar van en de rest vries ik in. Dit zet ik zo uit de vriezer in de oven.

Voor de tomaten-gehaktsaus:

  • 850 gram lamsgehakt
  • 1 fles passata, 650 gram (bio)
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl piment
  • 1 dl rode wijn
  • 1 ei
  • 1 handvol peterselie, fijngehakt

Voor de kaassaus:

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem (ik gebruik volkoren meel)
  • 6 dl melk
  • 150 gram pittige geitenkaas
  • 2 eieren
  • nootmuskaat
Voor de aubergines:
  • 4 auberines
  • olijfolie
  • zout

Snijdt de aubergines in plakken van 1 centimeter, bestrooi ze met veel zout en laat ze 30 minuten in een vergiet (met een pan met water erop) uitlekken.

Verhit 3 el olijfolie in een grote pan en bak het gehakt al omscheppend rul. Voeg de ui toe en bak die 4 minuten mee. Roer de knoflook, passata, specerijen en wijn erdoor. Sudder de gehaktsaus met het deksel op de pan circa 45 minuten zachtjes door tot hij mooi dik wordt. Af en toe roeren.

Spoel de plakken aubergine goed af en dep ze droog in een schone theedoek. Verhit in een anti-aanbak-pan 2 el olijfolie en bak de aubergines op halfhoog vuur aan beide kanten bruin. Laat ze uitlekken op keuken papier en bak zo alle aubergines.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote rechthoekige schaal in (of 2).

Smelt de boter en roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe. Blijf roeren totdat er een glad gebonden saus ontstaat. Laat de geraspte kaas hierin smelten. Roer 2 ei-dooiers los met een beetje van de warme saus en roer dit vervolgens door de bechamelsaus heen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat nootmuskaat. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.

Ik had nog 2 extra plakken aubergine over.

Verdeel de plakken aubergine over de bodem van de schaal. Maak het gehaktmengsel af door de peterselie toe te voegen en er 1 ei doorheen te roeren. Verdeel een deel van de gehaktsaus over de aubergines. Ik heb meestal genoeg aubergines voor 2 lagen. Leg op de eerste laag gehaktsaus nog wat aubergines en verdeel hier de rest van de gehaktsaus overheen.

Vermeng de kaas-bechamelsaus met het geklopte eiwit en verdeel dit over het gehaktmengsel.

Zet de schaal 35 minuten in de oven en bak dit totdat het mooi bruin is geworden.

3 REACTIES

  1. Dank voor je snelle reactie. Op zich kan geitenkaas geen kwaad heb ik begrepen van mijn vrouw. Ik ga het in ieder geval proberen. Ik zal je laten weten hoe het is geworden.

  2. Beste Barbara,
    Ik volg je website met grote aandacht, sinds een tijdje zijn wij over naar hormoonbalans. Dank voor je leuke recepten! Ik zou graag dit recept willen maken, maar wij eten geen volkorenmeel, kan ik hiervoor bijv boekweitmeel gebruiken? En is dit dan dezelfde hoeveelheid?
    Groetjes,
    Sebastiaan

    • Hoi Sebastiaan,

      Bedankt voor je reactie! Helaas is dit geen hormoonbalansrecept vanwege het meel en de kaas. Het meel kun je vervangen door boekweit. Ik schat dezelfde hoeveelheid, maar weet het niet zeker. Ik zou zeggen, gewoon proberen en evenueelvoeg je wat extra melk toe wanneer de saus te dik blijkt te worden.

      Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here