Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Marokkaans lamsvlees uit de tajine

Een poos geleden kreeg ik van webshop Fonq -je weet wel, die online winkel waar ze heel veel verkopen- een mailtje met de vraag of ik het leuk vond om een stukje te schrijven over een artikel uit hun winkel. Uiteraard iets uit de categorie koken omdat dat het beste bij mij past. Eh hoe moet ik hier mee om gaan dacht ik? Tuurlijk vind ik het leuk om iets te krijgen en te proberen. En ja hoor ik wil daar dan best wel wat over schrijven. Toevallig sprak ik net voor de mail van Fonq een vriend van me die in Marokko was geweest. Een tajine, Babs, dat is iets voor jou! Daar kun je je eten heerlijk in stoven en het ziet er ook meteen leuk uit!

Omdat ik ook nog 3 redelijk recente Arabische kookboeken had waar ik eigenlijk nog niets uit gekookt had leek me dit wel de meest voor de hand liggende optie. Zo gezegd, zo gedaan. De tajine werd zoals afgesproken keurig bezorgd.

Dit is ‘m!

Toen ik dit verhaal aan een collega van me vertelde zei ze dat ik dan absoluut haar recept voor zoet lamsvlees moest proberen. Dat was altijd zo’n succes wanneer zij dat maakte. Zoet lamsvlees, klinkt op zich natuurlijk lekker maar ik heb als trainer hormoonfactor inmiddels nogmaals bevestigd gekregen dat we beter onze zoetbehoefte niet moeten aanwakkeren. Die drang die veel mensen (en ik zeker) hebben is niet goed voor den mensch. Maar een recept kan aangepast worden, toch? Het is nog steeds zoet,  zonder overdaad aan zoet. Wat mij betreft dan heh. Ik vond het zo lekker dat ik het heel graag met jullie wil delen. Het is absoluut de moeite waard. En nee, je hebt er niet perse een tajine voor nodig. Maar eerlijk is eerlijk, het staat wel heel mooi op tafel!

Voor 6 personen

 • 800 gram lamsvlees in blokjes
 • rasp en sap van 1 (biologische) sinaasappel
 • 1,5 groente bouillonblokje
 • 4 – 6 gesnipperde sjalotjes
 • 0,05 gram saffraan (ik kocht dit bij de Albert Heijn)
 • 1 tl ketoembar
 • 1 tl djinten
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1 kaneelstokje
 • 2 teentjes knoflook
 • 100 gram gedroogde abrikozen in stukjes
 • 75 gram gedroogde pruimen in stukjes
 • 2 el amandelschaafsel
 • 1 hand peterselie (of koriander als je daar wel van houdt)
 • 1 flinke el cashewnotenpasta (te koop bij oa de Ekoplaza)
 • olijfolie
 • peper en zout

Het lijkt veel werk, maar ik vond het alles meevallen. Misschien omdat de slager het vlees al in blokjes had gesneden.

Verhit de schaal van de tajine op het fornuis en doe hier een scheut olijfolie in. Fruit hierin de sjalotjes e de saffraan in ongeveer 2 minuten op middelmatig vuur totdat de sjalotjes zacht en glazig zijn. Zet het vuur wat hoger en voeg het vlees toe. Bak dit rondom bruin. Vervolgens kan het vuur weer wat lager gezet worden.

Doe nu de kruiden in de schaal bij het vlees: Ketoembar, djinten, chilipoeder, knoflook (geperst), kaneelstokje. Doe ook het sap en de rasp van de sinaasappel, de abrikozen en de bouillonblokjes samen met wat water zodanig dat alles bijna onder staat in de schaal. Meng alles goed door elkaar. Doe de deksel op de tajine en zet dit op de kleinste pit op een laag vuurtje. Gebruik eventueel een sudderplaatje als je dat hebt. Laat dit zo’n 1,5 uur pruttelen. Schep alles af en toe even om.

Haal na anderhalf uur het kaneelstokje uit de pan en voeg de cashewnotenpasta en de gesneden pruimen toe. Meng dit door de saus. Stoof dit nog een kwartier. Mocht de saus veel te dun zijn, laat de deksel dan van de tajine zodat de saus iets kan inkoken.

Rooster voor het opdienen de geschaafde amandelen en snijd de peterselie fijn. Strooi dit over het lamsvlees en de saus. Doe de deksel er weer op en serveer zo uit de tajine.

Heerlijk met wat couscous en een simpele salade van rauwe wortel.

Smakelijk!

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een heerlijk recept. Toen mijn man een klein hapje uit de tajine pakte en zei “zo, dát is lekker”, wist ik dat ‘t een succes was. Ga het zeker vaker maken!