Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Kaneelijs

Vroeger was ik zwaar verslaafd aan ijs. Toen ik op de middelbare school zat kocht ik wel eens snoep met vriendinnen om bij de supermarkt op het parkeerdak op te (vr)eten. Negerzoenen, pennywafels, marsen noem maar op. Ik kan me zelfs nog een keer herinneren dat ik met een vriendin een liter goedkoop roomijs kocht. We gingen thuis op de bank zitten, bak open, een streep door het midden. Bakje suiker erbij en lepelen maar. Heerlijk was dat toen. Ik moet er nu niet meer aan denken. Zoveel ijs achter elkaar en dan ook nog eens van die goedkope rommel. Ieuw!

Ik kan nog steeds genieten van een heerlijk ijsje. Op vakantie laat ik het ook zeker niet om dat te doen. Thuis maak ik soms wat ijs. Het nadeel (of misschien wel voordeel?) van zuivelvrij ijs wat je zelf maakt is dat het over het algemeen snel opgemaakt moet worden, anders veranderd de structuur en ziet het er minder mooi uit. De smaak is dan nog wel lekker hoor. Maar je kunt het gasten tijdens een etentje niet meer voorzetten. (vind ik dan, hè?)

20140117-160606-NIKON D300

Omdat Tom geen zuivel mag en we merken dat Sophie ook reageert op melk (eczeem) maak ik zuivelvrij ijs.

Deze variant ging er weer prima in!

  • 2 cups / 480 ml dikke kokosroom
  • 10 gewelde dadels (laat ze minimaal 2 uur wellen)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille essence

Ik heb hele goede ervaringen met de kokosroom van amaizin. Ik koop deze in literpakken bij de Sligro. Deze variant is helaas niet biologisch, maar heeft wel de meeste dikke room in een pak. Om de room te kunnen gebruiken zet ik het pak in de koelkast en knip het aan de bovenkant open wanneer ik het wil gebruiken. De room die over is kun je prima invriezen voor later gebruik in smoothies of in bijvoorbeeld een curry.

Meng alle ingredienten in een blender en pureer het tot de dadels helemaal fijn gepureerd zijn. Laat dit mengsel in de koelkast en laat afkoelen.

Doe alles in een ijsmachine en volg de instructies. Wanneer het ijs klaar is laat het dan in de vriezer nog wat harder worden zodat je mooie bolletjes kunt maken.

Dit is een kaneel variant, maar je kunt natuurlijk makkelijk variëren met andere smaken. Denk eens aan kleine stukjes chocolade, of een beetje kokosrasp ipv kaneel.

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik ga op zoek naar Kokosroom. De kokosmelk kan ik bij AH krijgen maar de room denk ik niet? En de dadels die moeten er persé in? In dadels zitten best veel koolhydraten toch?

    1. Ik denk dat kokosmelk wat wateriger is dan kokosroom en dat het daardoor wat minder goed werkt. Je hebt echt het volvette van kokosroom nodig om een goede structuur te krijgen.