Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Huzarensalade van mijn oma

Zondag vierden we de verjaardag van onze dochter. Ze is 10 jaar geworden. Wij vieren de verjaardag meestal ‘s middags. Ik zorg er altijd voor dat iedereen met een goed gevulde maag naar huis gaat. Vaak maak ik een grote pan soep met daarbij een lasagne, of bakken we hamburgers, die iedereen naar wens op een broodje kan doen. Knakworsten, ragout met bladerdeegbakjes, salade, het is allemaal al eens voorbij gekomen. Maar omdat we nu met het dieet van Tom bezig zijn en daarnaast omdat we zelf zo veel mogelijk biologisch, suikervrij en e-nummervrij eten wordt het wel wat lastiger. We stellen nogal wat eisen aan dat wat we eten zeg maar.

Ik had dit jaar daarom ook geen taart gekocht maar ben zelf aan het bakken geslagen. (andere jaren had ik altijd een combi van iets wat ik gekocht had en iets wat ik gebakken had). Ik had de brownieskokoskoekjes 2torta caprese en de wortelmuffins gemaakt.

Dit jaar stond er een grote pan groentesoep en een zelfgemaakte huzarensalade op het menu. Het recept voor de huzarensalade is nog van mijn oma. Ik heb ruim 3x zo veel gemaakt. Het is zo goed als allemaal op gegaan! Normaal gesproken eten we nauwelijks aardappelen maar voor een verjaardag vond ik dit wel een lekker en makkelijk gerecht.

  • 500 gram soepvlees (ik heb het soepvlees in koud water op het fornuis gezet en aan de kook gebracht. Dit heeft een uur staan pruttelen. Daarna heb ik de vloeistof gezeefd. Het vlees heb ik gebruikt voor de salade. De vloeistof heb ik als basis voor de soep gebruikt)
  • 1 kilo gekookte aardappelen
  • 300 gram erwtjes, gekookt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 kop augurken, fijn gesneden
  • 1 half kopje fijn gesneden zilveruitjes
  • 1 kop (zelfgemaakte) mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 half kopje fijngesneden peterselie
  • peper en zout
  • 1 scheut witte wijn azijn
  Prak de helft van de aardappelen en snijd de andere helft in blokjes. Doe dit in een kom met het soepvlees, de erwtjes, ui, augurken, zilveruitjes en peterselie en meng dit door elkaar. Doe de mayonaise, mosterd en azijn hier door heen. Het is de bedoeling dat je een stevige, smeuïge massa krijgt. Mocht het nog te droog zijn dan doe je er meer mayonaise bij. Je kunt ook het vocht van het koken van het soepvlees toevoegen.

   

  Zet dit minimaal een paar uur in koelkast.

  Heerlijk met kropsla en gevulde eieren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Leuk trouwcadeau, wij kregen dat ook. En iedere genodigde moest daarbij een potje kruiden geven dat er bij hoorde. Nu (7 jaar later) hebben we nog wat van die potjes staan. De daggasten (een stuk of 20 mensen) moesten allemaal chocola meenemen (dit was voor onze suikerloze tijd 😉 ). De hele koelkast zat vol 🙂

  (trouwens, al die pageviews vandaag zijn van mij 😉 Ik zoek een recept voor onze recepten-swap. Ik heb er al vier genoteerd, dus moet gaan kiezen 🙂

 2. Hoi Barbara,
  Leuke site, heb alles bekeken! Ik ben ook altijd met eten, kookboeken e.d. bezig, alleen wat minder gezond als jij :-). Heb het recept meteen bewaard, want ook van mijn oma natuurlijk!
  Groetjes Mariette

  1. Leuk zo van je te horen Mariëtte!

   Toen Marco en ik trouwden heeft een vriend alle genodigden een recept in laten sturen en ingebonden tot een super leuk kookboek. Tante Henny had dit recept van oma ingeleverd. Leuk hè?

   Groetjes!