Hazelnoottaart / torta di nocciole

9
512

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De Kerstvakantie is voorbij. Heerlijk om weer in het normale ritme te zitten en aan de slag te gaan. Woensdag is mijn vrije dag door-de-weeks in het weekend werk ik niet. Nou ja…. huishouden, taxichauffeur, koken je kent het vast wel. Vandaag heb ik de ochtend weer heerlijk voor mijzelf.

Nadat Tom en Sophie naar school zijn vertrokken ben ik even gaan zitten met een groene smoothie. Daarna ben ik begonnen met een yoga practice. Super om zo de dag te kunnen beginnen. Mocht je ook graag yoga willen doen maar je hebt de tijd niet om naar een yoga studio te gaan of er is niets in de buurt dan is www.myyogaonline.com een aanrader! Het is een betaalde site. Deze maand nog $ 74,- voor een jaar. Mocht je interesse hebben ga dan via deze link. Dan krijg je 2 weken gratis om te proberen. No strings attached. Gewoon eens rondkijken en proberen. Wie weet is het iets!

Na de yoga was ik helemaal in de stemming om iets nieuws te proberen. Ik herinnerde mij nog een oude Delicious waarin wat heerlijke italiaanse taarten met noten stonden. Hmmm. Maar wel op basis van suiker, boter, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Ik heb het recept aangepast. Nu is het glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suiker. Ook maak ik mijn taarten vaak veel minder zoet. Dat vind ik tegenwoordig veel lekkerder.

  • 250 gram hazelnoten
  • 5 eieren, gesplitst
  • 120 gram – 1/3 cup honing
  • 100 gram – 1/2 cup gesmolten kokosolie
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosmeel
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl appelcider azijn
  • snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de hazelnoten op een bakblik en zet ze ongeveer 10 minuten in de oven. Schud halverwege de tijd de noten een keer om. Haal het bakblik uit de oven en laat de noten afkoelen. De oven kan aanblijven. Wanneer de noten afgekoeld zijn maal je ze in een keukenmachine fijn. Houd 50 gram noten apart. Hiervoor zeefde ik wat noten zodat ik 50 gram van de grovere stukjes apart kon houden.

Wanneer de noten in de oven zijn klop je de ei dooiers met de honing in een minuut of 5 tot een schuimige bleek-gele creme.

Meng de droge ingredienten in een droge kom (amandelmeel, boekweitmeel, kokosmeel, bakingsoda, 200 gram gemalen hazelnoten). Voeg hier de kokosolie en de creme van eigeel en honing bij. Meng voorzichtig door elkaar. Voeg nu ook de azijn en de citroenrasp toe.

Voordat je de eiwitten gaat kloppen schep je 4 eetlepels eiwit in een apart kommetje. Klop de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken. Het beste kun je dit doen in een glazen of metalen kom die je nog even hebt uitgedaan met een beetje citroensap. Doe hiervoor wat citroensap in de kom en veeg de kom met een keukenpapiertje helemaal schoon. Op deze manier is de kom echt vetvrij.

Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het deeg. Doe het deeg vervolgens in een bakvorm van 24 cm doorsnede.

Bak in 30 minuten bijna gaar. Controleer of de taart stevig is. Wanneer de taart nog zacht is laat je hem nog even in de oven staan. Haal de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met het achtergehouden eiwit. Strooi hier overheen de hazelnoten die je apart hebt gezet. Door het eiwit blijft het dadelijk mooi plakken. Zet dit nog 5 minuten in de oven.

Enjoy!

 

 

9 REACTIES

  1. Kun je ook kant en klare hazelnotenmeel gebruiken? Of zit de smaak juist erin omdat ze in de oven zijn geweest?

    • Hi Esther,

      Een late reactie vanwege mijn vakantie.
      Ik denk dat je ook prima kant en klaar hazelnootmeel kunt gebruiken. De smaak is wellicht iets anders maar vast net zo lekker!

      Grt
      Barbara

  2. Gisteren voor de 3e keer deze notentaart gemaakt. Verslavend lekker!! Ik gebruikte iets meer ahornsiroop. De 1e keer blanke hazelnoten en nu met schilletje , wat er overigens voor een groot gedeelte af ging nadat ze in de oven waren geweest.
    Ik maakte ooit eerder zo’n taart met walnoten en deed er 2 appels in blokjes doorheen. Ook heerlijk. Misschien is dathierbij ook mogelijk.
    Dank voor alle heerlijke recepten.
    Hartelijke groet,
    Ineke.

  3. Sinds drie weken is onze dochter suiker- en glutenvrij. En toen was ze ook nog jarig….!
    Gelukkig hebben al veel mensen recepten bedacht voor dit probleem. Deze hazelnoottaart was bij de hele familie erg geliefd. Die houden we zeker in onze ¨collectie¨.

  4. Lijkt me heerlijk! Lekker recept om dit weekend mee aan de slag te gaan. Hier ook al alles in huis, behalve het kokosmeel. Waar koop jij dit? Bij onze natuurwinkel heb ik het nog niet kunnen ontdekken.

  5. Hoi! ontdek net je blog, erg leuk en mooi gedaan! Ik eet zelf ook suiker-en zuivelvrij maar heb helaas ook een notenallergie, dus dit receptje kan ik helaas niet uitproberen;-)

  6. Bedankt!! Ik wilde net aan je vragen hoe ik mijn recepten kan aanpassen. Ga hier eens mee experimenteren (en laat het je zeker weten). Heeft vast heerlijk gesmaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here