Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Glutenvrije zanddeegkoekjes

Ik heb al een hele poos een pak kokosmeel in huis. Ergens op internet had ik een recept gezien en toen heb ik dit gekocht. In het recept zat maar een minimale hoeveelheid kokosmeel. Daarnaast vond ik  dit recept maar niets, tenminste het was niet wat ik gehoopt had. Daar zit ik met mijn grote verpakking kokosmeel. Ik ben wel wat gaan experimenteren, maar merkte al gauw dat kokosmeel heel kwetsbaar is. Het deeg is vaak te slap, valt snel uit elkaar. Niet erg makkelijk om te gebruiken.

In onderstaand recept werkt het gelukkig prima! De truc is om het uitgerolde deeg in te vriezen. Dan de vormpjes uit het deeg te halen en daarna pas de koekjes te bakken. Een ander voordeel is dat ik zo best strakke vormen krijg. De koekjes waren erg lekker, helemaal omdat we tussen 2 koekjes steeds wat aardbeienjam gedaan hadden. Helaas weet ik nog niet hoe de koekjes zijn als je ze even bewaard. Ze waren iedere keer dezelfde dag allemaal op!

Je hebt nodig:

  • 3/4 cup / 100 gram amandelmeel
  • 1/3 cup / 50 gram kokosmeel
  • 1/4 tl bakingsoda
  • 1/3 cup / 70 ml gesmolten kokosolie (de niet ontgeurde)
  • 1/4 cup / 60 ml honing
  • snufje zout
  • merg van 1 vanille boon
  • aarbeienjam (suikervrij)
Doe het amandelmeel, kokosmeel, de bakingsoda, het zout en vanille in een kom en meng goed door elkaar.

Meng met een mixer de honing en de kokosolie goed door elkaar. Doe de natte ingredienten bij de droge en meng goed door elkaar.

Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een dunne plak. (ik doe dit in 4 – 5 porties) Leg het deeg tussen het bakpapier voor ongeveer 30 minuten in de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Haal het deeg per lap uit de vriezer en steek de koekjes met een vorm uit het deeg. Leg op een bakplaat waar ook een stuk bakpapier op ligt.

Bak de koekjes in ongeveer 7-8 minuten totdat ze lichtbruin geworden zijn. Let goed op  want iedere oven is weer anders. Misschien zijn de koekjes bij jou wel eerder klaar.

Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en daarna eventueel op een rooster. Het is extra lekker om net voordat je de koekjes serveert een laagje jam tussen 2 koekjes te smeren.

Smakelijk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een heerlijk recept, dankjewel! Had vorige week m’n eerste pak kokosmeel gehaald en ben daarna meteen deze koekjes gaan bakken. Wel met iets andere ingrediënten, maar ook superlekker! (boekweitmeel ipv amandel en agavesiroop ipv honing)

  2. Je kunt kokosmeel voor heel veel dingen gebruiken he 🙂 Ik bak eigenlijk nooit zoete dingen, maar gebruik kokosmeel in lijnzaadpannekoekjes, zelfgemaakte bietenburgers, pizzabodem van bloemkool, in de yoghurt etc.