Gazpacho

0
295

Al zo lang ik me kan herinneren houd ik van gazpacho. Vroeger als kind al op de vakanties in Spanje. En nu nog steeds. Wanneer we naar het zonnige zuiden vertrekken gaat er standaard 3 liter in lege spaflessen mee. Heerlijk voor onderweg of bij aankomst op de camping. Echt een soep voor warm weer.

De soep heeft altijd een lekkere structuur omdat er witbrood in gaat. Aangezien ik zo veel mogelijk glutenvrij eet heb ik het brood vervangen door boekweitcrackers.

  • 6 flinke vleestomaten
  • 1,5  rode paprika
  • 1,5  groene paprika
  • 2 komkommers
  • 1 ui
  • 4 boekweitcrackers (te koop bij een natuurvoedingswinkel)
  • 1 dl rode wijn
  • 6 dl water
  • 2 el wijnazijn
  • 7 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook

Zet een pannetje met water op en breng dit aan de kook. Snijd het vel van de tomaten onder en boven kruislings in. Doe de tomaten even in het kokend water totdat je ziet dat het velletje loslaat. Houd de tomaten dan onder de koude kraan zodat het garingsproces stopt. Verwijder het velletje en de zaadjes.

Paprika’s wassen, van elke kleur 1/2 paprika in kleine stukjes snijden en apart in bakjes zetten. De andere paprika’s en de ui en 1,5 komkommer (met schil) snijd je in grove stukken. De halve komkommer snijd je in blokjes en doe je in een bakje. Maak de teentjes knoflook schoon.

Doe alle grof gesneden groenten (tomaat, paprika, ui, knoflook en komkommer) in een keukenmachine en pureer dit. Voeg nu het water, de azijn, rode wijn, olijfolie en de crackers toe en zet de keukenmachine weer aan. Laat dit net zo lang draaien tot je een mooie fijne soep hebt.  Mocht de soep te dik zijn, voeg dan nog wat water toe. Mocht de soep te flauw zijn dan kun je ook nog wat gezeefde tomaten toevoegen. Naar smaak tabasco toevoegen. Laat de soep in de ijskast door en door koud worden.

De soep wordt rechtstreeks uit de ijskast geserveerd. Geef alle gesneden groenten in de bakjes erbij. Ieder vult z’n eigen bord gazpacho aan met wat ie wil, eventueel met een extra scheut tabasco.

Mocht de soep niet op gaan dan is dat helemaal niet erg. Hij is prima een paar dagen in de koelkast te bewaren. Ik heb de soep gisteren in een fles mee naar mijn werk genomen. Werkt prima!

De kinderen hebben de soep meegegeten, ook al zit er een beetje wijn in. Ik had in totaal 2 liter soep. Waarvan 1 dl wijn. De alcohol in de wijn werd dus 20x verdund. Hierdoor zat er ongeveer 0,5% alcohol in de soep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here