Afgelopen week was het weer vol op in het (voedings)nieuws. Het label Puur & Eerlijk wat Albert Heijn in de schappen heeft liggen. Niet alle producten binnen dit assortiment zijn naar mijn (en die van vele anderen) maatstaven Puur & Eerlijk. Vandaar dat Foodwatch er aandacht aan besteedde. Dit resulteerde in een afspraak met Albert Heijn. Helaas niet om te praten over hoe het anders kan. Maar om te verdedigen waarom AH vindt dat ze de mensen juist niet bedonderen. Hoe je het wendt of keert, wij als consumenten moeten zelf op blijven letten op dat wat wij kopen. De Albert Heijen en Unilevers van deze wereld hebben er geen belang bij om hier rekening mee te houden. Nog niet.

7157878248_86488bc22c_z

Om je te helpen de juiste keuzen te maken in de supermarkt dit blog over het lezen van etiketten.

Laat ik beginnen met wat quotes uit een van mijn favoriete boekjes: Food Rules van Michael Pollan

Avoid food products that contain more than 5 ingredients

Avoid food products containing ingredients that a third-grader cannot pronounce.

Avoid food products that make health claims

Alle drie redelijk voor de hand liggend. Maar toch is niet iedereen een etiket lezer net als ik. Per definitie zit er in biologische producten minder rotzooi dan dat er in niet biologische producten kan zitten. Maar dat wil niet zeggen dat ik zo maar alles wat biologisch is koop. Ook hier moet je goed de etiketten lezen. In biologische voeding worden welliswaar minder E-nummers gebruikt, maar toch zijn er nog genoeg zaken om alert op te zijn.

Keurmerken

Er bestaan een heleboel “keurmerken”, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Juglen Zwaan schreef er al eens een mooi blog over.

Voor mij zijn er maar 3 belangrijk:
eko_keurnerk_nieuw

 

 

 

 

 

 

 

demeterlogo

Portrait met licentienummer

Het groene logo is het logo van het EKO keurmerk. Alle biologische voeding valt hieronder.

Demeter gaat nog veel verder dan biologisch. Het is een manier van produceren gebaseerd op de principes van Rudolf Steiner. Het is niet zo dat ik perse producten wil met een demeter keurmerk. Het EKO keurmerk is voor mij al voldoende. Maar wanneer dit niet voorhanden is en demeter wel, dan koop ik dat.

MSC zegt iets over de manier waarop de vissen gevangen zijn. Voor mij is het feit dat ze gevangen zijn en niet gekweekt al voldoende. Vis kan ook het EKO keurmerk dragen. Dat wil zeggen dat de vis biologisch gekweekt is. Ik koop dat liever niet omdat die vis meestal gevoerd is met (biologische) soja.

Etiketten: Wat is een producent verplicht te vermelden?

Een producent is verplicht om alle ingrediënten in afnemende volgorde te vermelden. Wanneer het graag om ingrediënten die kenmerkend zijn voor een product dan is het verplicht om hier een percentage bij te vermelden. Bijvoorbeeld bij amandelmelk moet  de producent laten zien hoevel % amandelen er gebruikt zijn. Of bij guacamole moet het percentage avocado genoemd worden. Soms is dat schrikbarend weinig. Omdat de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid vermeld moeten worden is het ook makkelijker in te schatten of er veel of weinig suiker in zit. Hoe verder naar achteren op de ingrediëntenlijst, hoe minder er gebruikt is. Maar let ook op verborgen suikers. Alles met suiker, stroop of -ose in de naam duid op de toevoeging van suiker. Maar er zijn er meer.

E-nummers worden soms als nummer vermeld. Maar niet altijd. Sinds consumenten steeds meer bewust zijn van E-nummers en er over het algemeen een wat negatieve associatie bij hebben wordt er soms voor gekozen om de naam van het nummer te vermelden. Op die manier lijkt het alsof er geen E-nummers zijn toegevoegd. Daarom vind ik de 2e quote van Michael Pollan ook zo goed. E-nummers hebben vaak ingewikkelde namen. Staat er een ingrediënt op wat een kind uit groep 3 niet kan uitspreken, dan moeten de alarmbellen afgaan.

Wil je het zeker weten dan is het boekje Wat zit er in uw eten? interessant. Hierin worden alle E-nummers beschreven. Door middel van een stoplichtensysteem zijn de E-nummers geklassificeerd. Hier is ook een iPhone app van.

Voedingswaarde

Op de verpakking staat meestal de voedingswaarde van een product. De voedingswaarde is opgebouwd uit: energie / calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels en zout. Het wordt aangegeven per 100 gram of 100 milliliter. Meestal zetten fabrikanten ook op de verpakking uit hoeveel suiker de koolhydraten bestaan. Hier kun je goed aflezen hoeveel suiker een product bevat. Wanneer je onthoudt dat een suikerklontje 4 gram weegt, dan weet je al heel snel hoeveel suikerklontjes er in een product zitten. Dit zijn dus zowel de toegevoegde als de natuurlijke suikers van de losse ingrediënten. Houd zelf rekening met hoeveel van een product je gebruikt. Wanneer er evenveel suiker in ketchup zit als in tomatensoep dan vind ik de ketchup minder erg. Ik eet namelijk maar 1 eetlepel ketchup per keer, maar een hele kom soep per keer. Per saldo krijg ik bij de soep dus veel meer suiker binnen dan bij de ketchup.

De vetten worden vaak uitgesplitst in verzadigd en enkelvoudig en meervoudige onverzadigde vetten.

Het vermelden van voedingswaarde is sinds 13 december 2011 verplicht. Helaas hebben producenten 5 jaar(!) de tijd om hun etiketten aan te passen. Dus pas in december 2016 zijn echt alle etiketten uitgerust met de voedingswaarde.

20130830-180147-iPhone 4S

Waar let ik op?

Zoals gezegd koop ik zo veel mogelijk biologisch. Dit heeft niet alleen te maken met de ingrediënten die in gebruikt mogen worden maar ook met de gifstoffen die gebruikt worden van de productie van groenten, granen en vlees. Vis koop ik met het MSC keurmerk. Ik let op de E-nummers. Ik wil geen schadelijke E-nummers in mijn voedsel hebben. Let hierbij op dat ook in biologische producten E-621 kan zitten. Voor meer info over E-621 zie mijn eerder post hierover.

Mijn advies is om je eigen plan te trekken. Luister niet naar alle claims, vinkjes, keurmerken, labels en wat er nog meer bedacht wordt om de consument zogenaamd te helpen een goede keuze te maken. De enige goede keuze is de keuze die je door het etiket te lezen ZELF maakt.

Succes!

Doe mee met de conversatie

  1. Avatar

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *