De puntjes op de “i”?

Na lang wachten kregen we 2 weken geleden een telefoontje dat de uitslag van het urine onderzoek van Tom binnen was. Eindelijk! Tijdens het vorige consult werd gezegd dat het wel 4 tot 5 weken kon duren. Ik geloof dat we zo’n 11 weken hebben moeten wachten. Toen ik belde om te informeren waar de uitslag bleef was de reactie dat het echt wel langer zou duren dan 4 tot 5 weken. Maar daar bleef het bij. Maar goed we hebben een uitslag en dat is wat voor ons het belangrijkste is!

Uit het urine onderzoek bleek dat Tom veel exorfinen van zuivel en wat exorfinen van gluten in zijn urine heeft. Schimmels, spinazie en soja zijn geen probleem. Hieronder heb ik een afbeelding van de uitslag van ons onderzoek geplaatst.


Zoals je ziet zijn er bij zuivel 5 soorten exorfinen en bij gluten 4 soorten. In theorie kan het zijn dat in bijvoorbeeld schapenkaas net een van de 2 exorfinen (of beiden) zitten die Tom wel kan afbreken. Als dit zo is dan kan hij dat wel eten. Helaas wordt daar geen onderzoek naar gedaan. Het is dus niet bekend welke exorfinen in welke soorten melk of in welke soorten graan zitten.
We kunnen hier alleen achter komen door weer te testen. Dan ga je weer een week of 2 schapenkaas toevoegen en observeren of er een reactie komt. Misschien dat we over een poos een test doen. Maar voorlopig even geen testen meer en een duidelijk afgebakend dieet.

Zuivelvrij – Glutenvrij – Biologisch – vrij van slechte e-nummers en zonder geraffineerde suiker.

Dat laatste is niet strikt nodig qua ADHD, maar wel iets wat we zelf zo willen doen. Daarnaast krijgt Tom de volgende supplementen: DPP IV enzym, vitamine C, Multivitamine, LDN (Low Dose Naltrexone) en 3x per week een bad met magnesiumsulfaat (bitterzout). Daarnaast adviseerde dhr van Gils om veel water te drinken, 10 glazen op een dag (dit is nog de meest lastige opgave) en het gebruik van Keltisch zeezout.

Het DPP IV Enzym is een natuurlijk enzym wat Tom niet of onvoldoende heeft. Het breekt de exorfinen af. Door dit supplement wordt Tom geholpen om de exorfinen in zijn lijf af te breken.

De magnesium helpt het zenuwstelsel en spieren te kalmeren. Daarnaast helpt het om het lichaam te ontgiften. Magnesium is nodig voor veel processen in het lichaam. Ook help het bij stress. Ook iets waar kinderen met ADHD vaak last van kunnen hebben omdat ze zo graag willen maar niet altijd kunnen. Dat kan heel frustrerend zijn.

Het Keltisch zeezout zit in tegenstelling tot het witte keukenzout vol met mineralen en spoorelementen. Mocht je zelf iets willen doen aan je gezondheid dan is het een kleine moeite om het Jozo zout te vervangen voor het grijze Keltisch zeezout wat je in een natuurvoedingswinkel kunt kopen.

LDN zorgt ervoor dat het immuumsysteem sterker wordt.

Vooralsnog nog gaat het goed. Maar er zijn dan ook nog maar 3 schooldagen geweest sinds we gestart zijn met deze nieuwe supplementen. Over een poosje volgt er weer een update. Dan zal ik vertellen hoe het met Tom gaat als hij wat langer deze supplementen gebruikt. Ik hoop dat we nu onze nieuwe standaard voor Tom te pakken hebben. Maar ik kan niet in de toekomst kijken. Ik hoorde namelijk al wel dat er een onderzoek is gepubliceerd waaruit blijkt dat het mogelijk is om doormiddel van (weer andere) supplementen de natuurlijke aanmaak van DPP IV weer “aan” te zetten. Het betrof een onderzoek onder 100 kinderen waarvan het bij een deel gelukt was. Dus wie weet wat de toekomst brengt. Hoewel ik van mening ben dat gluten en zuivel voor niemand gezond zijn (behalve melk voor baby’s en dan bij voorkeur moedermelk) kan het toch prettig zijn om zelf weer voldoende DPP IV aan te kunnen maken. Dus ik blijf het allemaal volgen!

Gepubliceerd door Barbara

Er staan weer workshops gepland! Lijkt het je leuk om mee te doen kijk dan eens onder tab workshops. Misschien zit er een leuke voor je bij!

Doe mee met de conversatie

 1. Avatar
 2. Avatar
 3. Avatar
 4. Avatar

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Barbara,

  Je hebt dit al even geleden geschreven maar het is erg actueel voor mij en mijn zoontje. Zou je me een update willen sturen over hoe het verder is gegaan? Alvast heel erg bedankt voor de moeite! Groetjes, Chantal

 2. Hoi mijn naam is isa taverne en vind je verhaal over de behandeling van je zoontje zeer interessant. Ikzelf heb ADD en autoimmuunziekte, dus vroeg ik me af bij welke kliniek jullie lopen.
  met vriendelijke groet,
  isa taverne

 3. Hallo Barbara

  Kreeg je adres via gemeenschappelijke vriendin Linda.
  Mooi om te lezen hoe je dit aanpakt .
  Zit nl in hetzelfde traject met mijn zoon en boek ook goede resultaten.
  Geef hem naast de bovengenoemde middelen krillolie en cere balance.
  Vergeet ook niet om de straling te reduceren,
  computer,tablets,smart phones ,en ook TV onttrekken calcium en magnesium aan het lichaam . Ook de prikkels zijn niet bevorderlijk,zeker niet voor de meer gevoelige onder ons.
  Ga eens een lekker recept proberen van je lijstje .
  Tot later ,
  groetjes Monique

 4. Hoi Barbara,

  Interessant wat je schrijft over jullie zoektocht met Tom!
  Wij hebben onze Nora getest op IgG antistoffen, weer een heel andere invalshoek… maar het dieet nav de uitslag maakt zo’n verschil! Al heb ik de indruk dat er nog wel ‘iets’ zit, en dat het met voeding te maken heeft… ik lees dus vol interesse nog even verder op je blog <3

  Liefs Marit