Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Castagnaccio – Italiaanse taart van kastanjemeel

Een poos geleden kwam er als reactie op een van de recepten die ik gepost had een opmerking over kastagnemeel. Of ik dat kende. Op dat moment was ik niet bekend met kastanjemeel maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Toen ik het in de EkoPlaza ontdekte nam ik het daarom ook meteen mee. Maar wat nu. Wat doe je er mee? Ik had nog geen tijd gemaakt om naar recepten te zoeken totdat een collega van mij op facebook een foto van haar castagnaccio plaatste. Hmm dat zag er lekker uit!

Na wat zoeken op internet kwam ik er achter dat het een heel eenvoudig recept is. De basis is bij alle recepten die ik las ongeveer gelijk. De een doet er nog wat cacao door, de ander wat sinaasappelrasp. Wel of geen walnoten. Serveren met wat (kastanje) honing, ricotta of een glaasje vin-santo. Dan heb ik alle combi’s wel zo’n beetje gehad.

De taart is inmiddels gemaakt. Hmm! Echt anders dan andere taarten. Niet zo zoet. Je moet er wel een beetje aan wennen. Het heeft een beetje een boerse smaak. Kastanjemeel is een beetje notig, zoet met een aparte boerse geur. En het mooie is dat je hierdoor geen zoetstof hoeft toe te voegen.

Heb jij al eens kastanjemeel gebruikt? Wat heb je er mee gemaakt? Ik ben heel benieuwd!

 • 250 gram kastanjemeel
 • 450 ml koud water
 • 50 gram pijnboompitjes
 • 50 gram rozijntjes
 • snuf zout
 • 40 gram walnoten
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • 1 takje rozemarijn

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe de rozijnen in een kommetje met warm water en laat minimaal 10 minuten staan. Doe het kastanjemeel en het zout in de een mengkom en voeg het water toe. Roer goed door elkaar totdat je een egale massa hebt. Het is iets dikker dan bijvoorbeeld beslag voor pannenkoeken. Roer de pijnboompitjes, gehakte walnoten en gewelde en uitgelekte rozijnen door het beslag heen. Voeg als laatste nog een eetlepel olijfolie toe en roer dit ook door het beslag heen.

Vet een taartvorm in. Ik gebruikte een lage glazen vorm van 27 centimeter doorsnee.

Giet het beslag in de taartvorm en verdeel de achtergehouden pijnboompitjes en walnoten over de taart. Verdeel nu ongeveer 20 grofgehakte takjes rozemarijn over de bovenkant. Tot slot verdeel je nog 1 el olijfolie over de taart.

De taart kan nu de oven in. In 30 tot 40 minuten is hij klaar. Afhankelijk van je oven en van de gebruikte bakvorm. De taart moet stevig aanvoelen.

Je eet deze taart lauwwarm of koud. Eventueel met wat (kastanje) honing of ricotta. De taart is 2-3 dagen in de koelkast te bewaren. Je kunt hem ook in stukjes in de vriezer doen. Dan blijft hij ongeveer 30 dagen goed.

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

18 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste,
  het is ook belangrijk om de meel eerst te ziften dit om klonters te vermijden, en 450 ml. water is toch iets te veel ,ik gebruik 370 ml. water op 300gr. meel en 2 eetlepels suiker meng ik ook erdoorheen.
  deze recept heb ik van mijn Moeder geleerd van kinds af en zij was afkomstig van de Garfagnana in de provincie Lucca in Toscane waar de kastagne een belangrijke bron van voeding was in de vorige eeuwen, ze noemen het ook de brood der armen.
  Grts,
  van een geboren en 100% Toscano

 2. Hoi Barbara,
  Vandaag weer deze kastanje taart gemaakt. Over heerlijk! Deze keer een beetje verandert. Ik had niet genoeg kastanjemeel en deed er 50 gr. Amandelmeel bij. Ook 100 gr. walnoten en een handje cranberry’s . Omdat ie vorige keer nogal vochtig was deed ik 10 gr. gemalen psylliumvezels bij. Dit bind het vocht wat. Lauw warm is de taart het lekkerst.
  Bedankt voor het recept.
  Groet,
  Ineke

 3. Wat een super leuke gerechten en mooie verhalen! Maar weet iemand misschien hoe je kastanjemeel zelf maakt? Ik wil graag een tamme kastanje (Castanea sativa ‘Lyon’) in mijn tuin gaan planten. Maar zoek nog hoe ik van de kastanjes meel kan maken. Iedereen voor bedankt voor de inspirerende verhalen!

 4. Hallo Barbara,

  dit recept heb ik vandaag uitgeprobeerd, het leek me wel iets voor buiten in de tuin met een glaasje desertwijn. het duurt bij mij alleen veel langer dan 40 minuten voordat de taart een beetje stevig begint te worden (is toch een moderne oven), en nu is dan de buitenkant wel stevig maar de binnenkant niet. Wel lekker, maar nogal kleverig dus aan de binnenkant. meer iets om ‘n lepeltje bij te geven dan ‘n vorkje.
  oja en volgende keer maak ik ‘m met bakpapier in de vorm, nu kan ik ‘m er zeker niet meer goed uitkrijgen 😉 Al doende leert men 🙂
  wel ‘n leuk recept, hele andere smaak.

 5. Via de zoekopdracht kastanjemeel kwam ik op je website terecht. Ik wil het namelijk gebruiken in een appeltaart. Zelf maak ik regelmatig wraps als lunch. Het recept komt uit het boek Oergondisch genieten. Voor 1 persoon heb je nodig:
  100 gram meel
  1ei
  150 ml water
  Zout
  Maak hiervan beslag en laat dit 10 minuten rusten.
  Bak pannekoekjes in olijf- of kokosolie.
  Lekker met bijvoorbeeld gerookte zalm en sla er op.

  1. Leuke tip! Dank je wel. Ik neem aan dat het in het recept ook gaat om kastagnemeel? Even voor de zekerheid… 😉

 6. Leuk stuk zeg Marilena maar heb jij misschien ook nog lekkere glutenvrije recepten want ik heb kastanjemeel gekocht dus ik kan niet wachten om er lekkere dingen mee te gaan maken 🙂

 7. leuk, Barbara! Over kastanjes kan ik heel wat vertellen…

  De kastanje was vroeger in Corsica de “boom van het brood”, vele hongersnoden kon men er overleven dank zij de opbrengst van de uitgestrekte kastanjeboomgaarden (één Corsicaanse regio dankt haar naam er zelfs aan: de Castagniccia). Het dagelijks maal van de gewone man werd omschreven als “pane di legnu è vinu di petra”, brood uit hout en wijn uit steen – kastanjemeel en bronwater!

  Ook de traditionele pulenda (Corsicaans kastanje-equivalent van de Italiaanse polenta) wordt gemaakt van water en kastanjemeel. Dit traditionele wintergerecht wordt gegeten met gebakken eieren, brocciu (een verse kaas van lactoserum, te vergelijken met ricotta maar met een geheel eigen smaak) en figatellu (een kruidige verse worst met lever- fegatu – als hoofdbestanddeel). Het is typisch wintervoedsel (alle ingrediënten zijn alleen in dit seizoen verkrijgbaar) en VERRUKKELIJK! De houtachtige smaak van kastanjemeel is even wennen maar kan op den duur verslavend zijn.

  Pulenda wordt zoals gezegd gemaakt van water met kastanjemeel (ongeveer een liter water op 500 gram meel). Dit wordt onder voortdurend roeren gekookt tot het een bal vormt die loslaat van de pan en de stok (als je veel maakt roer je met een grote houten spaan of stok, de pulindaghju, maar ik heb ook een stel Corsicanen in de weer gezien met zo’n grote boor met betonmix-hulpstuk, om je ziek te lachen!). Deze bal wordt gestort op een met kastanjemeel bestoven theedoek (pas op voor je kwetsbare tafelblad, het is kokend heet!), en als hij wat is afgekoeld met een touwtje of een heidetakje (a scopa) in plakken gesneden en met bovengenoemde bijgerechten gegeten.

  http://ile.blog.club-corsica.com/rub-pulenda-de-farine-de-chataigne-pulenda-castagnina_108.html

  Behalve pulenda kun je van kastanjemeel en water – en wat olijfolie – ook pannenkoekjes bakken, of koekjes, of taart (zoals de castagnaccio – in het Corsu torta pisticcina genaamd), je kunt eieren toevoegen voor een rijker deeg, je kunt het met water tot pap koken en in warme melk (sorry… van schapen en geiten die heerlijke maquiskruiden eten natuurlijk, vers gemolken…) bijvoorbeeld als ontbijt eten (dan wordt het i brìlluli, granaghjoli of scillò genoemd).

  Het mooie van kastanjemeel is dat het zo zuiver is als het maar zijn kan, zoet van zichzelf en – niet onbelangrijk voor mij – glutenvrij. Maar vooral ook zo lekker, en daarbij helpt het een héél klein beetje tegen de heimwee die ik vaak voel naar mijn tweede moederland, Corsica…

  1. Bedankt voor je mooie uitgebreide reactie! Geweldig! Je inspireert me om meer te gaan experimenteren met kastanjemeel.

  2. Mooie uitleg…interessant. Ik ben ook op zoek naar receptjes met kastanjebloem, zo kwam ik hier terecht. Hartelijk dank….

 8. Ben ook benieuwd naar de kniepertjes 🙂 Heb toevallig vorige week bij de EkoPlaza ook kastanjemeel gekocht dus alle recepten zijn welkom 🙂

 9. Hallo Barbera,

  Ik was degene die het vroeg. Nu heb ik 30 december voor het eerst knieperties gebakken met kastanjemeel en heb ze te koop aangeboden in de gezondheidswinkel in de buurt. Het recept bestond uit 50/50 amandelmeel/kastanjemeel.

  1. Hoi Nia,

   Ik kon niet meer zo snel vinden wie het was. Leuk dat je nu reageert! Ik ben wel nieuwsgierig naar je kniepertjes recept. Dat ken ik eigenlijk helemaal niet. Misschien wil je dat mailen of hier als reactie vermelden?

   Groetjes,
   Barbara

  2. Hallo, heeft ook iemand voor mij een recept van kniepertjes met kastanjemeel of deeg voor appelflappen van kastanjemeel. Ik ben al een tijdje op zoek maar kan niks vinden. Ik zou hier heel blij mee zijn

 10. Deze ga ik zeker proberen!
  Ik gebruik kastanjemeel al langer in mijn zelfgebakken brood. Dat recept stuur ik je!