Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Amandel-zaden reep

Ik ben veel aan het experimenteren met amandelmeel. Dit is lekker meel wat ook gluten vrij is. Nu Tom voorlopig geen brood mag is dit een heel fijn meel om cupcakes en andere lekkere dingen mee te maken. Deze reep is echt heel erg lekker. Mijn moeder heeft hem vanmiddag geproefd en heeft meteen alle ingrediënten gekocht om thuis ook deze repen te maken. Dus.

Schermafbeelding 2013-08-28 om 18.42.45

Zet de oven op 175 graden. Doe in een ovenbestendig bakje de kokos olie zodat het kan smelten.

Doe de amandelmeel en het zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe vervolgens de kokosolie, vanille extract en honing erbij en roer dit goed doorelkaar. Vervolgens roer je de rozijnen, kokos, pompoenpitten, zonnebloempitten en amandelschaafsel door dit mengsel.
Neem een bakvorm van ongeveer 20×15 cm. Ik gebruik hiervoor een kleine overschaal. Ik knip altijd 2 repen bakpapier. 1 Om in de breedte in de schaal te leggen en een om in de lengte in de schaal te leggen. Het papier valt over de randen van de schaal.
Doe het mengsel in de schaal waar bakpapier in zit en druk het met natte vingers goed aan. Ik wil ook nog wel eens de flappen bakpapier terugslaan zodat ik het mengsel goed kan aandrukken zonder dat mijn handen vies worden.
Zet voor 20 – 25 minuten in de oven. Wanneer het mooi bruin is, is het klaar. Het zal dan nog een beetje zacht aanvoelen. Wanneer het afgekoeld is wordt het nog steviger. Snijd wanneer het baksel afgekoeld is in repen. De repen bewaar ik in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen zodat je er altijd een paar bij de hand hebt. Bij mij zijn ze meestal eerder op…..
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

29 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hoi Barbara!

  Je hebt een geweldige blog. Ik heb sinds 2 jaar hetzelfde dieet als Tom en heb er mega lang over gedaan om een gezonde, maar ook lekkere voeding te vinden. Jouw blog heeft me daar ook bij geholpen. Als je een dieet zoals Tom en mij moet volgen dan maken de calorieën waar Michael over spreekt niet uit. Ik heb erg veel moeite om met dit dieet mijn dagelijkse calorieën binnen te krijgen. Ik ga nu boodschappen doen om deze repen een keer te maken.

  Ceep on the good job!

 2. Hoi! Bedankt voor dit lekkere recept! Wij gaan het nu al voor de tweede keer maken. Maar ik heb wel een opmerking over de calorieën die dit ‘gezonde’ tussendoortje in zich heeft.

  Even een snelle berekening: amandelmeel (130g à 600 kcal / 100g = 780 kcal) + gedroogde kokos (45g à 600 kcal / 100g = 270 kcal) + kokosolie (8 eetl. à 117 kcal / eetl = 936 kcal) + honing (6 eetl. à 64 kcal / eetl. = 384 kcal) + studentenhaver hebben wij gebruikt in zelfde totaalgewicht (200g a 400 kcal / 100g = 800 kcal) = totaal afgerond 3.000 kcal voor de hele plak!

  Wil je dus gezonde tussendoortjes van 100-200 kcal per reep willen hebben, mocht je daarop willen letten, dan moet de plak van 20 cm lang al snel in 15-30 stukjes worden gesneden (ongeveer 1 cm per reepje)! En het meest lastige is nog dat je er niet vanaf kan blijven want het is echt heel lekker!

  Al met al een heerlijk recept waar we blij mee zijn, maar als je naast de koolhydraten ook op de calorieën wil letten moet je dit tussendoortje erg goed in porties verdelen! Anders kan je net zo goed een mars pakken.

  1. Ik snijd het inmiddels ook in ongeveer 18 vierkantjes. Het blijft inderdaad snoepen en dat moet je sowieso niet teveel doen. Ik ben het met je eens dat dat met dit soort repen lastig is 😉

   Maar ik snoep liever dit dan bijvoorbeeld hetzelfde aan calorieën van bijvoorbeeld een mars. Van deze reep weet ik dat er geen rotzooi in zit. 😉

 3. Ze staan hier in de oven! Had alleen geen rozijntjes, dus er cranberries doorheen gedaan. Ik ben erg benieuwd.

 4. Hallo Barbara!

  Allereerst: je hebt een prachtige website! En nog veel recepten die ik wil gaan uitproberen! Vandaag heb ik, na op je recept te zijn gewezen door een collega, het amandel-zaden-reepje gemaakt. Ik dacht dat ik ‘m goed had aangedrukt maar helaas, ze kruimelden een beetje. Desondanks waren de reepjes erg lekker! Ik heb overigens de honing vervangen door agavesiroop en die is toch een stuk zoeter merkte ik, de volgende keer doe ik er 2 el minder van in. Ik eet al bijna een jaar voor 99% suikervrij dus gezoete producten vind ik al gauw toch te zoet voor mij. Dus zo pas ik hier en daar recepten aan. Ik ben heel blij met het jouwe, veel dank!

  Groetjes,
  Montserrat

 5. Hmmmm erg lekker!!!! Stevia eruit gelaten en vind hem zeker zoet genoeg! Dit is een blijvertje!!

 6. Pingback: Bakdag!!
 7. het is nu 23 nov, 4 dagen na de eerste keer deze repen maken, en heb het vriendelijke doch zeer dringende verzoek gehad van mijn gezin om maar heeeel snel weer deze repen te maken- liefst vandaag! Ze waren erg lekker (beetje verslavend zelfs) Dank! groet Bella

 8. MMMM…. staat nu in de oven! Ik heb er nog wat walnoten, chia zaad en hele amandelen aan toegevoegd. Ben erg benieuwd! Groet, Bella

 9. Nou, ik heb ze inmiddels nogmaals gemaakt en heb 3 dingen veranderd. Ik heb een pizzaplaatje gebruikt ipv een ovenschaal (lagere rand dus), ik heb de heteluchtoven op 200 gezet ipv op 175 (zelfde tijd) én ik heb het mengsel dit maal stevig aangeduwd met mijn vingers ipv met het bakpapier.

  200 met dezelfde baktijd was ietwat te hoog vond ik. MAAR ik denk dat het vooral te maken had met het goed aanduwen van het mengsel (voor het bakken). Want ze waren geweldig nu!!!

  1. Hey wat goed om te horen! Je moet het mengsel inderdaad heel goed aandrukken in de schaal of wat je ook gebruikt. Hopelijk werkt deze tip ook voor Lean!

 10. Hallo, ik kwam dit recept vanmiddag tegen, en dacht ook meteen, dat ga ik maken, lijkt me erg lekker!
  Maar bij mij hetzelfde probleem, het ruikt lekker, smaakt heerlijk, maar het valt uit elkaar, ik heb echt 70 ml kokosolie gebruikt. Toch te weinig, of iemand een idee waar het aan zou kunnen liggen?
  Ik heb de oven op 180 graden gezet.

  1. Hmm ik kan het nog steeds niet bedenken. Ik ga het recept snel ook weer eens maken precies zoals ik het opgeschreven heb. Hopelijk kan ik ontdekken waar het aan ligt! Wordt vervolgd!

 11. Na het vinden van dit recept kon ik niet wachten met proberen. Gisteren alle ingrediënten in huis gehaald en gaan bakken. Maar helaas gaat het eten ervan niet echt lukken. Ik vrees dat ik iets verkeerd gedaan heb. Mijn baksel is nog steeds een beetje kleffig en hij valt, zodra ik wil gaan snijden, helemaal uit elkaar.

  Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan? Ik heb 70 ml kokos olie genomen, gemeten toen het gesmolten was. Is dat goed? Ik heb de honing vervangen voor agavesiroop, maar dat las ik hierboven al ergens. Ligt het aan de hete lucht oven misschien?

  Ik had me zo verheugd op zo’n heerlijk ruikende reep vandaag. Maar nog even niet dus. Balen zeg!

  1. Hi Wen,

   Wat jammer!

   Ik kan zo niet bedenken wat er is misgegaan. Misschien de oven niet hoog genoeg? Gezien de andere reacties denk ik niet dat het aan de verhoudingen van het recept ligt.

   Groetjes,
   Barbara

 12. Wat een goed recept! Ik ben al heel lang aan het experimenteren met allerlei recepten voor notenrepen (als gezond alternatief voor liga’s en dergelijke), en dit recept is er eindelijk eentje die helemaal naar onze zin is. Net als die bananenshake elders op je website, zalig zeg! Dank je wel voor het delen, en ik ga je andere recepten ook proberen, ben erg benieuwd of die ook zo geweldig zijn 🙂

 13. Heb ze gister gemaakt en ze zijn echt heerlijk!
  Heb de honing vervangen door agave en heb er nog wat dadels aan toegevoegd. Ook heb ik de amandelsnippers eruit gelaten, die had ik niet.
  Voor herhaling vatbaar!!

 14. Zou ik de honing ook kunnen vervangen door Agavesiroop en moet ik dan ook gewoon 6 eetlepels aanhouden en en kan je gewoon zelf nog varieren met de pitten misschien. Ik zou er eigenlijk ook wel rauwe cacao in willen verwerken… dat lijkt mij erg lekker. Zou ik dan de Vanille moeten vervangen door rauwe cacao? Wat denk jij?
  Nu heb ik gisteren een carrot cake gemaakt van amandelpoeder.. is dit nu hetzelfde als amandelmeel? Groetjes

  1. Rauwe cacao kan zeker! Mijn moeder heeft dit toevallig pas geprobeerd. Vergeet alleen niet dat door het bakken de rauwe cacao niet meer rauw is en je daardoor net zo goed gewone bio cacao kan gebruiken. Dat scheelt weer in de kosten. Ik zou gewoon wat cacao toevoegen. Mocht het mengsel te droog worden doe je er nog wat kokosolie bij.

   Honing kan ook vervangen worden door agavesiroop. Ik denk dat het ongeveer even zoet is en dat je dan ook 6 eetlepels kunt aanhouden.

   Amandelpoeder is hetzelfde als amandelmeel.

   Succes met bakken!
   Barbara

   1. Super bedankt voor je reactie. Ik ga deze repen volgende week maken. Nu wil ik alleen ook geen rozijnen en vanille extract gebruiken maar zullen ze dan saai worden of heb jij een ander alternatief want dat zijn denk ik wel de ingredienten die het enigzins zoet zullen maken… En kan je ook gewoon varieren in pitten? Groetjes Danielle

 15. Hoi Barbara,
  de review staat op mijn site. Ze zijn SUBLIEM! Ik moest opletten om niet meteen de hele bak leeg te eten 🙂
  Dank je voor het complimentje over mijn blog. Ik vind deze van jou ook fantastisch, ben er zo blij mee!! (kan alleen niet vinden hoe ik me kan aboneren…)

  Heb overigens deze repen laten vallen op eetgoedvoeljegoed… was zo enthousiast … hoop dat je het niet erg vind 😉

  1. Dank je wel voor het compliment! Deze repen zijn geinspireerd op een recept van Elena’s pantry. Ik heb wat dingen veranderd en wat weggelaten. Ik weet niet of je al bij de links gekeken hebt? Daar staat haar site bij. Hij is wel in het Engels.

   Ik ga eens kijken hoe je je kunt abonneren op mijn site. Er is vast iets wat ik toe kan voegen om dit voor elkaar te krijgen. Mocht je een Facebook account hebben, dan kun je mijn site ook “liken” iedere nieuwe post verschijnt dan automatisch in je timeline.

  1. Ik ben benieuwd naar je review. Ik hoop dat het recept goed gelukt is en dat je ze lekker vindt! Leuke site heb je trouwens. Weer eentje om te volgen…