Dit is een receptje waar een vriend mij lang geleden voor inspireerde. Hij maakte een heerlijke tappenade van tomatenpuree. Hier op voortbordurend heb ik deze tappenade gemaakt. Hij was zo lekker dat “bepaalde” kinderen het zelfs bij het ontbijt wilden eten. First thing in de morgen nadat zij deze tappenade voor het eerst bewust geproefd hadden.
- 1 klein uitje
- 1 teen knoflook
- 3 tomaten
- 400 ml passata
- peper
- zout
- 1 handje vers basilicum
- Extra vergine olijfolie
Doe wat olijfolie in een steelpannetje. Rasp de ui en de knoflook en laat dit even fruiten in de olijfolie. Voeg de passata toe en laat dit inkoken tot ongeveer de helft. Wat ik lekker vind is als de passata een beetje aan de pan blijft plakken. Hoe kan ik dit het beste uitleggen. Je krijgt een hele lekkere smaak als de passata echt even bakt. Zodanig dat het niet aanbrandt. Het is wel opletten geblazen, maar ook echt lekker! Laat afkoelen.
Ontveld de tomaten door ze aan de onder en bovenkant kruislings in te snijden en even in kokend water te leggen totdat je ziet dat het velletje loslaat. Haal de tomaten met een schuimspaan uit de pan en laat ze af koelen onder stromend koud water zodat het garingsproces stopt. De velletjes zijn nu eenvoudig te verwijderen. Snijd de tomaten nu in kleine blokjes en gooi de zaadjes weg.
Roer de tomaten door de ingekookte passata. Snijd de basilicum in smalle reepjes en roer dit ook door de tappenade. Roer er ook nog een scheut olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.
Heerlijk bij zelfgemaakte meer”granen”crackers.
Ik heb hem gisteren gemaakt en het viel erg goed in de smaak.
Ik moest even googelen op wat passata wat, gezeefde tomaat dus. Blijk ik al jaren heel stoer passata te eten 🙂
Het inkoken/dikken duurde erg lang, wellicht handig om er bij te vermelden, dat je de tijd. voor moet nemen (gelukkig had ik die)
Hoi Barbara,
Alweer zo’n heerlijk recept van jou!
Ik heb al een aantal dingen van je gemaakt en het was allemaal even lekker, dank daarvoor!