Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Shoarmakruiden maken

Vroeger als kind aten we iedere week op zaterdag vaak broodjes hamburger of shoarma. Ik kan me nog herinneren dat we om 19:00 klaar zaten met zijn vieren (ouders en broer) om bij de tv te eten en naar the A-Team te kijken. (met die knappe “Face”, haha!) Steeds wanneer we nu hamburgers of shoarma eten moet ik daar aan denken.

Het is voor mij al een poos geleden dat ik shoarma gegeten heb. Ik heb het nog wel voor man en kids gemaakt. Zelf wilde ik het niet eten vanwege de rotzooi die in voorverpakt shoarmavlees zit. Toen kreeg ik het idee om het zelf eens te maken.

Shoarma begint met de juiste kruiden. Ik heb de perfecte kruidenmix gevonden! Hieronder volgt het recept. Ik heb biologische hamlappen gekocht en deze in reepjes gesneden en gekruid. Het was heerlijk! Echt zo veel lekkerder dan de kant en klare varianten. Ik kan me voorstellen dat dit ook lekker is met kip of gehakt. Dat gaan we een volgende keer eens proberen.

Shoarmakruiden-2

Shoarma kruiden (maak extra, voor een volgende keer…)

  • 0,5 tl. cayennepeper
  • 0,5 tl. kurkuma
  • 1,0 tl. gemberpoeder
  • 0,5 tl. kaneel
  • 1,0 tl. knoflookpoeder
  • 1,0 tl. djintan
  • 1,0 tl. ketoembar
  • 0,5 tl. nootmuskaat
  • 1,0 tl. paprikapoeder
  • 1,0 tl. peterselie, gedroogd
  • 1,0 tl. piment
  • 1,0 tl. selderijblad, gedroogd
  • 1,0 tl. zout
  • 0,5 tl. zwarte peper

Meng alle kruiden door elkaar behalve zout, selderijblad en peterselie. Deze laatste 3 ingredienten maak je eerst in een vijzel of koffiemolen tot een fijn poeder.

Ik heb het complete mengsel gebruikt voor 600 gram vlees.

Shoarmakruiden-1

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

26 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben al een poosje aan het puzzelen voor shoarma kruiden.
    Dit recept nog niet geprobeerd, maar waar ik me over verbaas is: dit recept voor 600 gr vlees
    Dat is ruim 70 ml (ruim 4 eetlepels) specerijen op 600 gr vlees. Dat lijkt me heel veel.

    In mijn berekening ga ik uit van 15ml voor een eetlepel en 5ml voor een theelepel

  2. Ik had een zakje shoarmakruiden gekocht maar daar zaten allemaal toevoegingen in. Dus op internet gezocht en daar kwam dit recept voorbij. Heb nu alle kruiden in huis en ga het zo eens maken. Ben benieuwd. Maar aan de reacties te zien moet het wel lekker zijn.

  3. Top recept. Ik heb een aantal ingrediënten vervangen door verse ingrediënten. Gemberwortel 1cm, knoflook 2 teentjes geperst, 0,5tl vers geraspte nootmuskaat, 1 eetlepel verse peterselie en selderij. Mmmmmmmm.

  4. waarom katoembar en e jinten en geen coriander en komijn. is voor elke hollander beter te begrijpen. alvast bedankt.

    1. Je hebt helemaal gelijk Sam! Dit komt omdat deze benamingen altijd op de potjes van konimex stonden. Nu moet ik het zelf ook af en toe opzoeken. Ik zal het aanpassen. Dank je wel voor de reminder!

  5. Ik heb lamsvlees gebruikt …….. ik eet geen of zo weinig mogelijk varken omdat ik varken niet echt lekker vind , en shoarma hoort met lam uit het gebied waar de shoarma vandaan komt wordt heel weinig als geen varken gegeten ivm geloof .
    Pita zelf gemaakt met bulgur en een tomaat/komkommer salade
    Helemaal goed gekeurd ook de kleine (2.5 jaar) vond het helemaal fantastisch BEDANKT!!!!!!

  6. Dit lijkt me heerlijk en ga ik snel proberen. Wel neem ik alles dubbel zodat ik een voorraad heb 🙂 Ik heb al potjes gespaard voor zelfgemaakte kruidenmengsels.

  7. Zeer mooi kruidenmengsel. Ik maakte deze avond shoarma ermee, iedereen heeft gesmuld!!

  8. Bedankt voor dit geweldig recept
    De hele familie heeft genoten van de heerlijke shoarma kip.
    Met zelfhemaakte pita brood
    Hmmmmmmm!!!! Toppie!

  9. Heb net de kruidenmix gemaakt (meteen dubbele portie) maar die van mij is veel donkerder dan de foto, klopt dat?
    Mvg Marleen

  10. @Adriana Owen
    TL is indeed teaspoon, so 0,5 TL is half a teaspoon.
    However, it doesn’t matter what quantity you use as long as you keep the same ratio.
    You could also use a cup.

  11. Beste Barbara.
    Ik heb jouw kruiden mix geprobeerd, en ik moet je eerlijk zeggen….mjammie.
    Later heb ik de mix nog een keer gemaakt, maar deze keer wilde ik hem iets pittiger hebben.
    Normaal gesproken bakte ik wel een sambal mee.
    Nu heb ik aan jouw mix wat piri piri vlokken meegemixt.
    Lekker hoor (als je van iets pittigers houd)
    Ik zou zeggen, probeer het eens.
    hartelijke groetjes van Joop

  12. I am going to try and make this , but my dutch is not so good, is TL a teaspoon please ?
    and what do you mean 0,5 TL, halve teaspoon??? please advise
    Groeten uit Brisbane Australia

  13. Toppertje.
    En natuurlijk heb ik alles gemengd, zonder verder te lezen. Maar het zal heus wel smaken. Afwachten.
    Volgende keer. Doe ik jouw way. Bedankt.

  14. heel erg bedankt voor deze perfecte kruidenmix.
    voor het eerst lusten mijn kinderen de zelfgemaakte kipshoarma.
    Ik vond het zelfs ook heerlijk ,dit gaan wij nu vaker maken.
    Zo lekker!!!

  15. Hier was ik naar op zoek, hartstikke bedankt! Ik ga dit snel eens proberen.

    Ik maak de knoflooksaus ook altijd zelf en is bij vrienden en kennissen favoriet.

    3 eetlepels mayo (belgische AH of zelfgemaakte)
    3 eetlepels Griekse yoghurt
    snufje pikante paprika poeder,
    snufje cayenne peper,
    snufje zeezout,
    verse bieslook,
    verse knoflook bol
    scheutje verse citroensap
    1 tl ketchup
    om te verdunnen wat ongeslagen room of water.

    Ik ga de knoflooksaus zonder zuivel zeker ook eens proberen. De kinderen hebben kma en ik had nog geen alternatief, top!

  16. Knoflooksaus

    1 deel Cream fresh (minder zuur dan kwark)
    1 deel mayonaise
    Beetje suiker
    Beetje zout (erg weinig)

    Verse Peterselie
    en natuurlijk gepeste knoflook

    Om het een beetje te verdunnen kan je water gebruiken of koffiemelk
    Als het te zuur is, dan meer Mayo of suiker

  17. Kijk, daar was ik ook naar op zoek, zelfgemaakte shoarmakruiden.

    Door de knoflooksaus doe ik naast de mayonaise, knoflook, peper en zout ook een beetje Griekse yoghurt. Dat is lekker fris. En een beetje peterselie erdoor.

    Morgen weer eens maken.

    Groetjes uit Curacao!

  18. net gegeten! Het was echt heerlijk!!!
    net echt 😉
    dit was even uitproberen, maar de volgende keer maak ik extra van het kruidenmengsel.

    de knoflooksaus heb ik iets anders gemaakt, eerst wat slagroom lobbig geklopt en dan de mayo erdoor dan word het een lekker romig sausje, en iets andere kruiden (oa verse bieslook), maar bedankt voor de tip!

    Ik heb nog nooit zoveel tijd aan shoarma besteed (vlees snijden/kruidenmengsel maken/ zelf knofsaus maken) maar omdat het biovlees was en alles zonder e-nummers, maakte dat het extra lekker was, en ik me er een stuk beter bij voelde, het was het meer dan waard. Zeker voor herhaling vatbaar!

  19. heb je ook een recept voor knoflooksaus?
    ik ga de shoarma zeker proberen volgende week!!!
    was al op zoek naar e-nummer vrije shaorma 🙂

    1. En heb je de shoarma al gemaakt? Ik ben benieuwd hoe je hem vond?

      Knoflooksaus maak ik meestal door bio of zelfgemaakte mayo te nemen en daar wat knoflook, peper en zout aan toe te voegen. Eventueel iets verdunnen met water. Soms mag de mayo een tikkeltje zoet hebben, dan doe ik er een druppeltje stevia door.