Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Quinoa salade met pesto en babyspinazie

Afgelopen weekend hadden we de ouders van een vriendje van Tom te eten. Omdat het Pasen was had ik een lekker paasmenu in elkaar gedraaid. Het hoofdgerecht was lamsrack met een quinoa salade met pesto en babyspinazie. Quinoa is een zogenaamd superfood. Het is het zaad van een plant ganzevoet (Chenopodium) genaamd en zit vol met proteïne, mineralen zoals zink, magnesium en kalium om er maar een paar te noemen. Het is geen graan, dus glutenvrij.

Je zou het een kruising tussen rijst en pasta kunnen noemen, maar dan veel kleiner. Je kunt het op allerlei manieren gebruiken. In zoete ontbijtgerechten, salades, in soepen of als vervanger van pasta met een tomatensaus.

Deze salade kan zowel warm als koud gegeten worden. Zo heb ik het gemaakt:

  • 175 gram quinoa
  • 60 gram pijnboompitjes
  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 6 halve geroosterde tomaten (of 6 zongedroogde tomaten)
  • 125 gram babyspinazie
  • olijfolie
  • peper en zout

Doe de quinoa in een pan met 2x zoveel water als het volume van de quinoa. Kook dit in ongeveer 10 minuten gaar. Het water zal geabsorbeerd zijn en de quinoa is in volume verdrievoudigd.

Maak ondertussen de pesto. Rooster hiervoor de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze lichtbruin zijn.
Doe de pijnboompitjes met het teentje knoflook, basilicumblaadjes en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine. Zet de keukenmachine af en toe even uit om de pesto naar beneden te schrapen zodat alles beter door elkaar gemengd kan worden. Wanneer de pesto te droog is dan doe je er nog wat olijfolie doorheen totdat hij de gewenste dikte heeft. Hij moet lekker smeuïg worden.

Was de spinazie in dunne repen en snijd de tomaten in blokjes.

Doe de pesto in een kom en roer de quinoa doorheen. Meng daarna de spinazie en tomaat door de salade. Breng op smaak met zout en peper.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik deed wat parmezaanse kaas door de pesto & dat was heerlijk! Heerlijk recept overigens; mijn complimenten.

  2. Nog zo’n heerlijke recept. Wat ben ik blij dat ik je blog heb gevonden! Maar is er ook een manier om per email op de hoogte gehouden te worden van nieuwe recepten die toegevoegd worden?
    Mvg,
    francine

    1. Dank je wel voor de complimenten Francine! Ik zal snel ook de e-mail optie toevoegen.