Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

glutenvrije pepernoten

<sinterklaas 2013> Het is nog maar de vraag of het Sinterklaasfeest door gaat dit jaar. De boot schijnt nog niet eens vertrokken te zijn! We hopen maar dat dit geweldige Hollandse feest door mag gaan. (wat mij betreft met de commercie iets meer naar de achtergrond…).

Deze pepernoten doen absoluut niet onder voor de pepernoten uit de winkel. Mijn kinderen vonden ze mega-superlekker en ook mijn man heeft er van lopen snaaien. Zo veel dat ik de volgende dag slechts 8 pepernoten mee kon nemen naar kantoor voor collega’s om te proeven…… Ook zij hebben dit recept goedgekeurd. Het mooie is dat ze ook behoorlijk vullen. Je eet er dus echt minder van dan de pepernoten uit de winkel! De pepernoten zijn niet Paleo vanwege het rijstmeel wat ik gebruikte. Ze zijn wel glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Glutenvrije pepernoten

  • 150 gram / 1 cup boekweitmeel
  • 150 gram / 1 cup rijstemeel
  • 50 gram / 1/2 cup amandelmeel
  • 100 ml maple sirup of honing
  • 1 tl vanille essence
  • 1 tl citroensap
  • 1 ei dooier
  • 100 gram / 1 1/2 cup gesmolten kokosolie (dank je wel Jolanda!)
  • 3 afgestreken el speculaaskruiden
  • snuf zout

Meng alle ingrediënten door elkaar. Je krijgt een mooie deegbal. Doe dit deeg in een metalen of glazen bakje en dek dit af. Laat dit zo lang als je kan in de koelkast staan. De smaken trekken zo lekker in het deeg. Ik maak het deeg ‘s ochtends om ‘s middags na school met de kinderen de pepernoten te maken en te bakken.

Wanneer je de pepernoten gaat maken verwarm je de oven voor op 200 graden. Neem een bakblik en leg hier een stuk bakpapier op.

Glutenvrije pepernoten 2

Vorm ongeveer gelijke pepernoten van het deeg. Wanneer je dit niet doet dan is een deel van de pepernoten al klaar en kunnen andere pepernoten nog zacht zijn. Zet het bakblik met de pepernoten ongeveer 15 minuten in de oven. Afhankelijk van de oven en de grootte van de pepernoten kan het korter of langer duren. Kijk vanaf een minuut of 12-13 af en toe naar de pepernoten. Ze zijn klaar wanneer ze bros en stevig aanvoelen.

Laat de pepernoten nog even afkoelen voordat je ze op eet!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

17 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Hoi Barbara

    Ik heb onlangs je receptje uitgeprobeerd en vond het zeker geslaagd!

    groetjes!
    Linda

  2. Beste Barbara,
    Ik ben allergisch voor noten. Geen kokosolie of amandelmeel voor mij. Waarmee kan ik ze vervangen?
    Alvast bedankt,
    Anne-Marie

  3. Hi Barbara,
    Kan ik de amandel/rijstmeel ook vervangen voor boekweit- of spelt- of quinoameel? Ik heb geen amandelmeel in huis, de eerste Ekoplaza zit op 35 km afstand. (Klein dorp, middle of nowhere 😉

    1. Die meelsoorten zijn niet Paleo Lotty. Amandelmeel kun je zelf maken van amandelen in de elektrische koffiemolen tot meel draaien. Hoef je niet naar de EKO.

  4. Hoi Barbara,

    Dan snijd ik de pitjes eruit en dan?
    Ik kan toch niet een heel stuk in dat deeg doen:)
    Of denk ik te moeilijk?

    Dankjewel!

    Groetjes thamar

  5. Dankje voor je snelle reactie.
    Hoe doe ik dat met de merg van een vanille stokje?
    Niet er heel in doen neem ik aan:)
    Eerst uitzieken ( ik houdt het maar op ontwennigsverschijnselen van e vrij eten)
    Derde keer ziek dit jaar….

    En dan alle melen in huis halen, die heb ik nog niet….

    Als ik het heb gemaakt, hoor je het zeker, de kids wensen eerst iets van een soort ontbijtkoek..

    Groetjes thamar

    1. De vanilleboon snijd je open en dan schraap je de zwarte pitjes eruit. Bij de EkoPlaza verkopen ze ook kleine buisjes met vanille. Dit is ook nog een optie.

      Veel beterschap!

  6. Hoi barbera,

    Wat een fijne site.
    Wij eten sinds enkele tijd e nummer vrij en dan rol je van het ene in het ander..

    Ik wil het koekje hiervan maken, maple syrup is ahornsiroop?
    En waar koop ik, wat is vanille essence?

    Ik ben nog een leek, dus alle info is welkom:)

    Alvast bedankt.

    Groetjes thamar

    1. Hoi Thamar,

      Bedankt voor je compliment. Maple syrup is inderdaad hetzelfde als ahorn. Vanille essence is alcohol waar vanillebonen in geweekt hebben. Hierdoor neemt de alcohol de vanille smaak helemaal in zich op. Ik gebruik de organic variant van Nielssen Massey.

      Je kunt ook het merg van een vanillestokje gebruiken.

      Laat je me weten hoe het recept gelukt is?

  7. Hey,

    Bedankt voor je reactie. Ik ben helaas een andere Nicole dus kan ze niet van je proeven. Ik ga morgen een nieuwe poging wagen want ik wil als we sinterklaas gaan vieren natuurlijk ook lekker pepernoten kunnen eten.

    Groetjes Nicole…

  8. Hoi Barbara,

    Ik heb vandaag dit recept uitgeprobeerd en ik kreeg geen mooie deegbal, het was nog te droog. Toen heb ik nog een keer 100 gram kokosolie erdoor gedaan waardoor het te nat was en heb ik daarna nog de helft van alledrie de meelsoorten erdoor gedaan waardoor het nu weer te droog is. Kan ik gewoon beetje bij beetje kokosolie er weer door doen tot ik wel een mooie deegbal krijg of krijg ik er dan te eel kokosolie door? Of kan ik maar beter helemaal opnieuw beginnen en dan gewoon iets meer kokosolie erdoor doen?

    Groetjes Nicole…

    1. Hoi Nicole!

      (Ipo Nicole?) Als dat zo is neem ik dinsdag wat pepernoten voor je mee!

      Leuk dat je het recept probeert! Ik zie dat ik een ding vergeten ben…… de zoetstof!! Daarom werd het in het begin veel te droog. Er moet 100ml maple siroop bij (wat je eventueel zou kunnen vervangen door honing).

      Ik heb het recept aangepast. Sorry voor het ongemak en hopelijk wil je het nog een keer proberen!

      Groetjes!
      Barbara

  9. Hey Bar, zou ik het boekweit- en rijstemeel ook kunnen vervangen door amandelmeel?

    1. Ik denk het niet omdat ik verwacht dat ze dan wat zachter worden. Maar je mag het proberen en dan proef ik ze graag morgen :).

      1. Inderdaad, met alleen amandelmeel blijven ze zacht. Maar ze smaken prima. Ik heb nu een hele hoop kleine koekjes 🙂