Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Pastasalade met witlof

Vorige week deed ik op Facebook een oproepje. Ik had helemaal geen inspiratie voor een recept met witlof. In het verleden maakte ik het vaak klaar met ham en kaas uit de oven. Omdat Tom geen zuivel meer mag en ik het ook liever niet meer eet, moest ik iets anders verzinnen. Ik kreeg een paar hele leuke reacties met goede tips:

Odette had 2 heerlijke recepten:

Witlof bakken met fijne uitjes en shi-take of andere heerlijke paddestoeltjes.lekkere kruiden erover en eventueel 2 el kookroom of alproculinair. Beetje visboullion .en gegrilde zalm om top.

*******

Of rauwe witlof in lengte in reepjes snijden. Courgette met kaasschaaf in repen snijden en Invetten met olijfolie peper en zout en courgette grillen. Walnoten roosteren. Tomaten in partjes snijden en dit alles mengen.

*******

Dinneke schreef: Ik eet witlof altijd als salade. Met gekookt ei, appel of rozijnen, noten.

*******

Danielle deelde dit heerlijke recept:

Gezonde lasagne van witlof

Voor 2 personen:
300 gr kipgehakt of rundergehakt
250 gr kastanjechampignons in plakjes
200 gr witlof (zelf blancheer ik de witlof maar 1
minuutje, vind ik lekkerder)
100 gr geraspte kaas of blokjes geitenkaas
Een lekkere pastasaus.

Bereidingswijze:
Bak het gehakt rul en giet overtollig vet af. Bak de champignons mee. Voeg de pastasaus toe en verwarm dit. Schep de helft van het mengsel in een ingevet ovenschaaltje. Leg er de helft van de witlof op. Bestrooi dit met de helft van de geraspte kaas. Herhaal de laatste 3 stappen nog een keer. bak het 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

*******

en ook deelde zij dit recept:

Gehakt kruiden en op bakpapier een 1/2 cm dikte ronde vorm maken en dan in de oven op 200 graden voor ca. 15 minuten, even laten afkoelen en vet wat uit vlees is gekomen afgieten. Witlof 2 minuten in kokend water leggen en champignons bakken en daarna wat pastasaus bij de champignons. Dan de champignons op de gehaktbodem en daarna de witlof en dan plakken geitenkaas erover heen en nogmaals 15 minuten in de oven en eten maar Het is zo super lekker!

*******

En daarna volgenden nog een heleboel tips en recepten waarvoor allemaal heel erg bedankt! Ik heb weer genoeg inspiratie!

Natascha: Scampi met witloof. Een soort wokgerecht. Heel lekker!

*******

Miryam: Witlof met dadels gevuld met roomkaas, beetje zout en peper en olie erover. Erg lekker!

*******

Esther: Witlof met paprika en avocado salade met dressing naar keuze.

*******

Helen: witlof roerbakken, beetje soja saus erover en klaar….

*******

Hanneke: Witlof met peertjes, noten, (geiten)kaas en honing uit de oven mmm…

*******

Claudia: geroerbakte witlof met gerookte zalm, lekker. Maar ook geroerbakte witlof met gedroogde pruimen afeblusd met Balsamico.

*******

Omdat ik geen tijd en zin had om boodschappen te doen heb ik iets gemaakt met dat wat ik in huis had. Ik moet zeggen: het was echt heerlijk! Vooral de dressing was een ontdekking! Heel eenvoudig en erg lekker! Wanneer ik basilicum, pijnboompitjes en gerookte zalm in huis had gehad had ik dat zeker ook toegevoegd. De volgende keer doe ik dat zeker. Ik denk dat het dan nog lekkerder is! Helaas heb ik niet precies op de hoeveelheden gelet. Nu vind ik dat bij een salade ook niet zo spannend. Je kunt het daardoor ook makkelijk naar je eigen smaak aanpassen!

  • gekookte (glutenvrije) pasta
  • paar stronken witlof
  • kappertjes
  • tomaat

Voor de dressing:

  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 hand cashewnoten die je van te voren een paar uur laat weken
  • 1 teen knoflook
  • extra vergine olijfolie

Snij de witlof in dunne reepjes. Ik verwijder meestal de kern omdat deze nogal bitter kan zijn. Meng dit door de gare en afgekoelde pasta. (spoel hiervoor de pasta af onder de koude kraan om het garingsproces snel te stoppen). Snijd de tomaat in blokjes. Roer dit alles met de kappertjes door de pasta.

Maak de dressing van het sap van 1 sinaasappel, 1 teen knoflook en de geweekte, afgespoelde en uitgelekte cashewnoten. Dit dit in een mengbeker en meng dit met de staafmixer tot een mooie romige dressing. Voeg nog wat olijfolie toe voor de gewenste dikte. Roer dit door de salade heen. Et voila. Je salade is klaar.

Ik had het geluk nog een fles sinaasappel olijfolie te hebben. Dit sprenkelde ik op het bord over de salade heen. Zoals gezegd zal ik de volgende keer nog basilicum, pijnboompitjes en gerookte zalm toevoegen.

Heerlijke sinaasappel-olijfolie!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb geen facebook, maar wel een heerlijk witlofrecept voor 4 personen:
    4 dikke witlofstruikjes of 8 dunne
    500 gram rundergehakt
    1 ui, gesnipperd
    1 teen knoflook, geperst
    afgestreken eetlepel kerriepoeder
    1/2 pot mango chutney
    aardappelpuree zelf maken of diepvries AH (=rolletjes)

    Wiltlof schoonmaken, 8 minuten koken en laten uitlekken.Ui en knoflook fruiten, gehakt en kerrie erbij en rul bakken.
    In een ovenschaal: witlof, gehakt, mangochutney erover verdelen, aardappelrolletjes. In oven: 20/30 minuten op 200 gr.
    Gluten en zuivelvrij!!