Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Kokos “koekjes”

Het idee voor dit recept kreeg ik toen een kennis mij mailde met een recept voor kokosballetjes op basis van paranoten. In haar recept zaten een aantal ingrediënten die ik niet in huis had. Toen heb ik het aangepast. Zodra ik de ingrediënten in huis heb voor haar recept ga ik dat nog maken en als het lekker is ook posten op mijn site. Ik noem het maar koekjes, maar je kunt ze in alle vormen maken die je maar wilt: repen, balletjes….

Je hebt nodig:

  • 1 cup (90 gram) geraspte kokos
  • 1 cup  (150 gram) cashewnoten
  • 3/4 cup (130 gram) dadels
  • 1 tl vanille essence (of het merg van ca 3 cm vanille stokje)
  • 3 el gesmolten kokosolie (te koop bij natuurvoedingswinkels)
  • eventueel een snufje zout
Doe alles in een blender en maal minimaal 1 minuut tot het een mooie redelijk gladde massa is geworden.

 

Haal het mengsel uit de kom en leg het op een stuk bakpapier. Leg er nog een stuk bakpapier bovenop en rol het deeg tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Stans er nu de vormpjes uit met de vormpjes die je ook voor koekjes gebruikt. Je kunt het deeg ook een een met bakpapier bekleedde schaal doen en tot een plak drukken met vochtige vingers.

Wanneer je de koekjes hebt gemaakt laat je ze minimaal een uur in de koelkast uitharden zodat de kokosolie weer kan stollen en de koekjes steviger worden. Als je het deeg in een schaal hebt gedaan dan kun je de plak na het uitharden in de koelkast in mooie stukken snijden.

Als je bolletjes maakt kun je ze misschien ook nog door wat geraspte kokos rollen. Ik kan me ook voorstellen dat het heerlijk is om in kleine stukjes gehakte gedroogde abrikozen toe te voegen. Misschien heb je zelf nog lekkere variaties? Laat het me dan vooral weten!

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Dag Barbara, ik heb een naamgenoot die van goed lekker en gezond eten houdt!! Leuk! ik ben heel blij met je uitgebreide lijst recepten en heb er al een paar gebruikt. ik ben drie weken geleden gestopt met ALLE suikers eten, echt suikervrij en het bevalt me wonderbaarlijk prima. Wonderbaarlijk zeg ik omdat ik dacht dat het moelijk zou zijn, maar het valt me mee. Er is zoveel keuze in gezonde recepten zonder suiker! Wat ik niet makkelijk vind is rekening houden met een minder budget ivm gezinssituatie. Sommige ingrediënten zijn best duur. Maar toch zet ik door. Stap voor stap. En werkelijk, deze koekjes zijn verrukkelijk!!!!! en dat zonder suiker!! ik heb zelf amandelen gebruikt ipv cashewnoten, maar dat ga ik ook een keer proberen,

    Complimenten met je blog, ik ben er blij mee! groetjes, Barbara

    1. Bedankt voor je reactie Barbara! Leuk om te lezen!! Het klopt dat het soms kostbaarder is om op deze manier te eten. Het gaat allemaal om keuzes. Waar kun je eventueel concessies doen, en waar niet. Alles in balans. Succes!

  2. Tip: Waren errrrrg lekker maar de volgende keer zou ik de dadels klein snijden en niet in de blender doen.

  3. Hoi Barbara.
    Bedankt voor dit overheerlijke recept! Ze zijn echt té lekker.
    Ik maak ze soms ook met amandelen of abrikozen. Ook lekker, maar het orginele recept is het lekkerst.