Kippenpoten met dragon

Kippenbouten met dragonmayonaise

Ik kwam dit recept tegen in de Allerhande. Ik was op zoek naar een recept voor Oud & Nieuw en dit recept trok mijn aandacht. We zijn met Oud & Nieuw met een groep vrienden bij elkaar. 8 Volwassenen en 6 kinderen. We zorgen dat de kids wat lekkers gegeten hebben en daarna wij uitgebreid tafelen. Ieder stel zorgt voor een of 2 gangen. Dit jaar was het bij mij thuis te doen. En de persoon waar het te doen is zorgt voor het hoofdgerecht. Ik zocht naar een recept wat heel erg lekker is en wat eenvoudig voor 8 personen te bereiden is, zonder dat je op het moment zelf lang in de keuken hoeft te staan.

Dit recept sprak me aan omdat de kip in de oven gaat en je voor het serveren alleen de groenten nog maar hoeft te karameliseren.

Dit recept is voor 8 personen. Je kunt ook makkelijk de helft te maken wanneer je met minder personen bent… Laat je niet afschrikken door de stappen. Het lijkt veel, maar het is absoluut niet moeilijk! Ik zou mijzelf niet zijn als ik het recept niet iets heb aangepast naar mijn smaak….

Ik gebruik kippenbouten in plaats van een hele kip. Op de foto in het recept ziet het er prachtig uit. Maar ik vraag me af hoe je de rest van de kip verdeelt. Met bouten heb je dat probleem niet. Hierdoor kan ik de kip niet vullen met dragon boter. Daarom smeer ik hem in met de dragonboter in plaats van alleen roomboter.

De mayonaise in het originele recept vond ik veel te zuur. Daarom gebruik ik veel minder azijn en geen yoghurt. Bovendien heb je, zelfs voor 8 personen, aan de helft van het originele recept voor de mayonaise genoeg. Daarnaast vind ik het zonde om de dragon uit de olie te zeven. Het geeft een mooie kleur en een lekkere smaak.

20 januari: Ik heb het gerecht nu 3 keer gemaakt en alle 3 de keren viel het in de smaak. Ik moet de volgende keer toch echt foto’s maken…… Dus sorry voor de visueel onaantrekkelijke post.

Kippenpoten met dragon
Mijn beduimelde Allerhande…

Stap 1: Het marineren en voorbereiden van de kip

  • 8 (biologische) kippenbouten
  • 120 gram zout
  • 60 gram suiker (de volgende keer dat ik het maak, ga ik het met honing proberen omdat ik daar een iets beter gevoel bij heb)
  • 4 liter lauw water
  • 1 grote bak of emmer (je wilt dat alle bouten onder staan)

Begin de avond van te voren. Meng het zout en de suiker in het lauwe water in de emmer. Voeg de kippenbouten toe, dek af en laat een nacht staan.

’s Ochtends haal je de kippenbouten uit de marinade. Spoel ze af, dep ze droog en wikkel de bouten in een theedoek. Zorg dat kip goed droog kan worden. (hierdoor blijft straks het boter-dragon mengsel goed plakken op de kip). Ik doe 4 bouten in 1 theedoek en leg iedere theedoek met kip in een platte ovenschaal. Zet de ovenschalen in de koelkast en laat de kip zo lang mogelijk drogen.

Stap 2: Het voorbereiden van de groenten en de boter waar de groenten in gebakken wordt

Dit kan een paar uur van te voren

  • 2 kippenvleugels
  • 200 gram roomboter
  • 4 schorseneren
  • 3 sjalotten
  • 1 bos worteltjes
  • laurierblaadje
  • 1/2 tl tijm
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • Sap van 1/2 citroen

Neem een steelpan en zet deze op een laag vuur. Voeg de roomboter toe. Hak de kippenvleugels in stukken en voeg toe aan de boter. Laat de kip in de boter pruttelen zodat de boter langzaam een beetje verkleurd en ondertussen de smaak van de kip in zich opneemt. Roer de kippenvleugels af en toe om.

Ondertussen bereid ik de groenten voor. Verwijder het groen van de wortels, maar laat een klein stukje zitten voor de kleur. Dikkere wortels snijd ik in de lengte door midden. Bewaar in een bak in de koelkast.

Zet een bak met water klaar waar je het sap van een halve citroen aan toegevoegd hebt. (Doe je dit niet dan zullen de schorseneren verkleuren). Ik schil de schorseneren altijd onder water. Spoel de geschilde schorseneer even af, snijd in stukken en doe in de bak met citroenwater. Wanneer je ze allemaal geschild hebt, zet je de bak met schorseneren in de koelkast tot gebruik.

Pel de sjalotten en snijd ze in 6 stukken. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.

Wanneer de boter gebruind is giet je hem door een zeef in een ruime koekenpan. De kippen vleugels gebruik je niet meer. Ik gebruik een plaatstalen koekenpan met een diameter van 32 cm van De Buyer.

Voeg de knoflook, tijm en laurier toe. Je kunt dit zo tot gebruik laten staan.

 

Stap 3 Dragon mayonaise

  • 1 bakje dragon (te koop bij een grotere Albert Heijn vestiging)
  • 1 eiwit
  • 25 ml rijstazijn
  • 175 ml zonnebloemolie

Wanneer je een highspeed blender hebt dan kun je de dragon helemaal fijn krijgen zodat je een mooie egale mayonaise krijgt. Ik weet niet hoe dat is bij een “gewone” blender. Maar volgens mij werkt dat ook prima. Bovendien is het niet erg wanneer er nog spikkeltjes in de mayonaise zitten.

Anyway. Meng de olie met de dragon in de blender totdat de dragon helemaal fijn is gemalen. Haal het uit de blender en zet apart. Maak de kan schoon.

Doe het eiwit met de azijn in de blender en laat een half minuutje draaien. Voeg nu de dragon olie beetje bij beetje toe totdat je een mooie mayonaise hebt. Probeer het niet op een andere volgorde te doen, dat werkt niet weet ik uit ervaring. Breng op smaak met peper en zout en bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

Stap 4 Kip klaarmaken om te braden

  • 4 flinke eetlepels roomboter op kamer temperatuur
  • 3 el gedroogde dragon
  • peper
  • zout

Roer de dragon door de roomboter en breng op smaak met peper en zout. Bekleed een bakplaat met bakpapier Smeer de kippenpoten in met het roomboter mengsel en leg op de bakplaat. Dek de kippenpoten tot gebruik af met folie.

 

Stap 5 Klaarmaken en serveren

  • 1 kropje baby romaine sla

Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet de kip in de oven (uiteraard zonder het folie). De kip is klaar wanneer het vel goudbruin is. Dit duurt zo’n 50 minuten.

Wanneer de kip 20 minuten in de oven staat kun je met de groenten beginnen. Ik zette de kip in de oven voor het voorgerecht en begon na het voorgerecht met de groenten.

Verwarm de koekenpan waar je de kippenboter in hebt gedaan. Doe de schorseneren in een vergiet en laat even uitlekken. Doe vervolgens de wortel, sjalotten en schorseneren in de koekenpan. Laat de groenten op een laag vuur garen en bruinen.

De borden kunnen nu worden opgemaakt. Leg op ieder bord een kippenbout met wat groenten. Leg bij de groenten wat klein gesneden romaine sla en garneer met wat dots mayonaise.

De rest van de mayonaise zet ik ook op tafel, gewoon omdat hij zo lekker is.

Last, but not least, geniet van dit heerlijk gerecht en de complimenten die je ongetwijfeld van je gasten zult krijgen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *