Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Kippendijen met spek en rozemarijn, pompoenpuree en zuurkool

Wanneer je nog op zoek bent naar inspiratie voor een hoofdgerecht met Kerst is dit misschien een idee! Dit recept is makkelijk van te voren te bereiden zodat je tijdens het Kerstdiner niet lang meer in de keuken hoeft te staan. Het enige wat je moet doen is de puree, zuurkool en saus opwarmen en de kip te bakken. En ja, nog even “gezellig” op de borden neerleggen. Maar meer dan dat is het niet. Easy peasy, toch? De kippendijen koop ik meestal bij de Albert Heijn. Uiteraard de biologische variant. Geen idee eigenlijk of ze deze in de niet biologische variant hebben bij de Appie. De smaak is veel lekkerder dan kipfilet en de prijs is naar mijn mening ook prima te doen.

Ik vind dat dit gerecht een heerlijk contrast heeft, het zoete, zalige van de pompoen met het zure van de zuurkool met weer het zoute, kruidige van de kip met spek. Echt heerlijk!

20131215-170945-Canon PowerShot SX230 HS
Deze foto is gemaakt tijdens de laatste workshop die ik gaf: Kerstdiner

Pompoenpuree (kan 1 dag van te voren gemaakt worden):

  • 1 biologische pompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
Was de pompoen goed en zet in een ovenschaal in een op 180 graden voorverwarmde oven. Voel na een uur of de pompoen al helemaal zacht is geworden. Controleer ieder kwartier totdat de pompoen zacht is. De tijd kan ik niet precies aangeven omdat pompoenen enorm kunnen verschillen in grootte. Je kunt de pompoen natuurlijk ook in stukken snijden en samen met de gefruitte ui en knoflook gaar koken. Maar wanneer je de tijd hebt kies dan voor het roosteren in de oven. Dit komt echt ten goede aan de smaak van de puree!

Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Wanneer de pompoen hanteer baar is breek je hem open en verwijder je de pitten binnen in. Snijdt de pompoen in stukken.

Fruit in een pan de gesneden ui en knoflook aan in wat kokosolie. Wanneer de ui en knoflook helemaal zacht zijn voeg je de pompoen toe. Doe ook een beetje water in de pan. Niet te veel, je kunt later altijd nog toevoegen. Wanneer je teveel hebt gebruikt kun je beter soep maken in plaats van puree…. Maak een mooie zalige puree door met een staafmixer de pompoen te pureren. Voeg indien nodig nog een beetje water toe. Breng de puree op smaak met peper en zout.

Doe de puree in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Wanneer je de puree een dag van te voren maakt, bewaar je hem in de koelkast. De puree die je overhebt na het diner kun je in porties invriezen.

 
20131211-142946-Canon PowerShot SX230 HS

Rode wijnsaus  (kan 1 dag van te voren gemaakt worden):

  • 1 el fijn gesneden ui
  • 1 el fijngehakte wortel
  • 1 el fijngehakte bleekselderij
  • kokosolie
  • 6 dl rode wijn
  • 1 bouilonblokje (rund), biologisch zonder gist
  • takje rozemarijn
  • arrow root

Fruit in een steelpannetje de ui, wortel en bleekselderij aan in wat kokosolie. Wanneer de ui glazig is voeg je de rode wijn en runder bouillon toe. Doe de rozemarijn erbij en laat alles een uur inkoken op een laag vuur.

Proef de saus en breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus in een puntzeef.

Dik de saus iets in door beetje bij beetje arrow root toe te voegen. Dit doe je door steeds een theelepel arrow root op te lossen in wat water. Roer dit mengsel door de saus en verwarm even. Ga hiermee door totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Bewaar de afgekoelde saus in de koelkast totdat je het hoofdgerecht gaat afmaken.

Kip in spek met rozemarijn

  • 4 kippendijen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 8 plakken spek
  • peper en zout

Leg de plakken spek per 2 op een plank. Zorg dat ze elkaar iets overlappen. Doe tussen ieder stuk kip een takje rozemarijn. Bestrooi met een beetje peper en zout. Leg op de spek en rol de kip in de spek. –> tot hier kun je het gerecht een dag van te voren voorbereiden, bewaar de kip in de koelkast.

D-day…..

  • Haal 3 uur voor dat je gaat eten de pompoenpuree, de zuurkool en de saus uit de koelkast. Dan kan alles al op kamer temperatuur komen. Dit zal de opwarm tijd wat verkorten.
  • Doe de zuurkool in een pannetje. Wanneer je zuurkool te zuur vindt kun je er voor kiezen om het even onder de kraan af te spoelen.
  • Zet een uur voor het serveren van het hoofdgerecht de pompoenpuree in een voorverwarmde oven op 160 graden.
  • 15 minuutjes voor het eten:
  • Zet de zuurkool op het vuur en warm deze op
  • Zet de rode wijnsaus op een laag vuur om ook op te warmen.
  • Smelt in een koekenpan wat kokosolie. Bak de kip in de pan totdat het gaar is.
  • Als je de mogelijkheid hebt is het super om de borden voor te verwarmen. Dit kan in een bordenwarmer, oven of door ze vlak voor het opdienen met heel heet water af te spoelen en te drogen.

Nu kan alles op de borden:

Doe wat pompoenpuree in het midden op een groot bord en druk een beetje plat. Doe hierbovenop een schep zuurkool. Leg boven op de zuurkool een stukje kip. (eventueel open gesneden) Schep hier overheen een klein beetje saus. Wanneer er nog ruimte om de puree is kun je daar ook wat saus rondom verdelen. Garneer met nog een paar naaldjes rozemarijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Schil je de pompoen niet? voor of na het roosteren?
    Ik heb een keer pompoensoep gemaakt van een ongeschilde pompoen omdat men zegt dat je de schil kunt eten. Maar de soep kreeg er een viezige bruine kleur van en ik vond het niet lekker..