20130210-115634-Canon PowerShot SX230 HS

Hollandse appeltaart

Na enige tijd experimenteren is het gelukt! Een echte Hollandse appeltaart. Slechts een klein beetje gezoet met honing. Helemaal gluten en zuivelvrij! En niet onbelangrijk we vonden hem erg lekker!

Ik wilde zo graag een Hollandse appeltaart bakken waar we heel af en toe van kunnen snoepen. Het snoepen moet nog steeds een uitzondering blijven. Maar neemt niet weg dat ik op deze manier iets lekkers voor Tom kan maken (of voor de rest van family) of kan meenemen zodat hij op een verjaardag niet uit de toom valt en zich daardoor ongelukkig voelt!

  • 375 gram boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 1/3 cup / 85 ml gesmolten kokosolie (ik gebruikte ontgeurde)
  • 3/4 cup / 180 ml appelmoes*
  • 1/3 cup / 85 ml honing
  • klein theelepeltje (Keltisch zee)zout
  • 8 grote appels
  • 100 gram rozijnen
  • 2 el kaneel
  • 4 el amandelmeel
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe het boekweitmeel, amandelmeel, en zout in een kom en meng dit door elkaar. Meng in een andere kom de honing met de kokosolie en de appelmoes goed door elkaar. Voeg nu de natte ingredienten bij de droge en meng totdat je een mooie deegbal hebt.

Doe het deeg in de kom en dek het af zodat het niet uitdroogt. Schil nu de appels en snijd ze in partjes. Doe dit in een kom en meng hier de rozijnen, kaneel en amandelmeel doorheen.

Vet een springvorm van 25cm doorsnede goed in met kokosolie. Rol het deeg uit tot een grote platte plaat. Ik doe dit tussen 2 vellen bakpapier. Als de plak groter dan de vorm kan inclusief de randen haal je het bovenste vel bakpapier weg en zet je de bakvorm op zijn kop in het midden van het deeg. Doe je hand onder het vel bakpapier en keer het geheel om. Verdeel het deeg nu goed in de vorm door het een beetje naar beneden te helpen. Snijd de randen af.

Doe de vulling in de taartvorm. Rol de rest van het deeg opnieuw uit tot een langwerpige plak. Snij dit in repen en verdeel dit over de bovenkant van de taart.

Klop het ei (of alleen het ei-geel) en kwast dit over het raster en de zijkanten. De taart kan nu in de oven. Draai de oven terug naar 190 graden en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Enjoy!

*Je kunt de appelmoes kopen of zelf maken. Ik maak de appelmoes zelf door 3 a 4 appels te schillen en in blokjes te snijden. In een pannetje te doen met een scheutje water. Dit laat ik vervolgens op een heel laag vuurtje langzaam zacht worden. Roer er af en toe doorheen. Het is klaar wanneer de appel helemaal zacht is en je geen stukjes meer hebt.

31 gedachten over “Hollandse appeltaart

  1. Ook ik wilde het uitproberen met boekweit meel ,
    maar ben nu op dit moment met het deeg bezig ,
    en het is ook TE nat .
    Kan er in plaats van ML niet gewoon Grammen vermeld worden ,
    lijkt mij veel handiger dan eerst alles te smelten in kommetjes in water etc ,
    heb er inmiddels ook meer dan 400gr boekweit meel er in
    en het plakt aan je handen niet normaal , je zou willen dat behang plak zo goed plakte
    vraag me af of dat wel klopt ?

    Ik persoonlijk vind toch dat in het verhaal bij het recept een vergelijking er wel mag mag
    ten opzichte zoals we het ( vroeger ) deden met zelfrijzend bakmeel ,
    zodat je dan weet dat het klopt en je goed bezig bent.
    Heb het deeg maar even in de koelkast gezet en wacht het nog even af
    of er straks er mee verder gewerkt kan worden .
    Blijft het een gehannes dan de hele zooi de vuilnis bak in
    maar persoonlijk vind het wel veel gedoe HET Gezond bakken .

    1. Hi Jeannet,

      Het klopt dat extra vergine kokosolie minder bewerkt is. Ik vind het in dit recept niet fijn om te gebruiken ivm de lichte kokossmaak.

      Groetjes!
      Barbara

  2. Vandaag de appeltaart gebakken. Op zich was die lekker alleen de bodem/korst iets aan de droge kant.
    Ik had geen amandelmeel in huis dus heb ik hazelnootmeel gebruikt. Ik vond dat wel een geslaagde combi.
    Manlief miste wat zoetigheid…maar dat is een zoetekauw 😉
    Dan heb ik nog een paar vraagjes:
    Kan je ipv boekweit ook glutenvrije bloem gebruiken? En kokosbloesemsuiker ipv honing?

    Dank je wel!!

    1. Graag gedaan hoor! Ik verwacht dat de boekweit ook door glutenvrije bloem te vervangen is. Kokosbloesemsuiker ipv honing lijkt me iets lastiger omdat het ene vloeibaar is en het andere niet. Ter compensatie kun je iets meer appelmoes gebruiken totdat je de juiste structuur van het deeg hebt.

      Fijne dag!

  3. Hij is superlekker. Iets droog het deeg maar mijn oven gaat als een tierelier dus misschien ging het iets te hard (?) hij was ook wat donker dus misschien iets eerder afdekken met folie.
    Maar zeker voor herhaling vatbaar.
    Ik ben dol op jouw recepten

    1. We, mijn dochter en ik, hebben hem vandaag voor de 2e keer gemaakt. En hij is beter dan de vorige keer. We hadden wat deeg over. Daar hebben we een rondje van gerold, rozijntjes en choocladestukjes in geduwd en een koekje van gebakken. Die is zomaar verdwenen…;)

  4. Vandaag de appeltaart gemaakt en hij ziet er prachtig uit!! Mijn eerste appeltaart ever!!! Vanavond gaan we proeven het is jammer dat ik geen foto kan toevoegen…

  5. Oh, geweldig! 😀 precies wat ik zoek! Dit ga ik zeker nog wel vaker maken op verjaardagen. Ik ben nu al fan van je site haha

    x emily

  6. Hmmmmm!..Eindelijk! Een lekker en vrij simpel appeltaart recept!!!

    Ik heb wel een klein scheutje citroensap erdoor gedaan en 2 eetlepels palmsuiker(ik ben echt een lekkere zoetekauw)
    En had nog maar 300gr boekweitmeel dus iets meer amandelmeel gebruikt

    En hij heeft toch wel klein uurtje in de oven gestaan..30min is te kort.

    Maar yumyum!!..zelfs vriendlief vind hem heerlijk..en het VULT!!

  7. Ja hoor, daar kan ik wel iets mee. Ik ga het proberen met de helft van de voorgeschreven honing + 50 gram palmsuiker en dan wat extra appelmoes. Komt vast goed:)

    1. Ik denk niet dat je het 1 op 1 kunt vervangen omdat de honing ook vocht aan het deeg toevoegt. Eventueel kun je dat weer aanvullen door iets meer appelmoes of kokosolie tot je de juiste structuur hebt. Hopelijk kun je hier iets mee?

  8. Pfff hij stáát in de oven, maar niet zonder slag of stoot..
    Heb ‘m helemaal volgens de voorschriften gemaakt, maar toen was het beslag veel te nat. Moest uiteindelijk bijna 200 gr meel toevoegen om het kneedbaar te maken. Ik had wel al minder appels voor de appelmoes, slechts twee, want dat leek me al redelijk veel voor 180ml. Het zijn jonagolds en flinke jongens. Voor de vulling had ik ook maar 5 appels nodig.
    En 30 min voor zo’n grote taart? Ik weet niet of jij een super oven hebt, maar ik houd het op een uur!
    Het rauwe deeg smaakt ronduit smerig, dus ik ben heel benieuwd naar het gebakken resultaat.
    (30 min. later) De taart ziet er prachtig uit, maar is meer een foto-model, dan voor consumptie. Het deeg is vrij bitter, de appelvulling is natuurlijk wel lekker. Jammer van het omhulsel. Hier worden mijn huisgenoten niet blij van.

    1. Jammer dat je niet tevreden bent! Ik durf niet te zeggen wat er dan is misgegaan. Je zegt alles precies volgens het recept gedaan te hebben.
      De afmetingen van de appels kan inderdaad enorm schelen. Zolang je genoeg gebruikt om de taart te vullen. En daarom ook de appelmoes in ml. en niet op basis van het aantal stuks. Kennelijk gebruikte ik een stuk kleinere appels.

      Gelukkig zijn er ook mensen waar het op die manier wel goed gelukt is en die wel tevreden zijn.

  9. hallo Barbara,
    zou graag het recept van de appeltaart gaan proberen, een ding is me niet duidelijk wat is de grootte van een cup?

    groetjes Annemarie

  10. Ik heb de taart gisteren gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter. Hij was goed gelukt en smaakte lekker. Wel machtig. Zeker voor herhaling vatbaar.

  11. ik heb je taart gemaakt(kleine versie) maar dan met peer want ik had geen appels in huis die geschikt waren. ik vond hem lekker maar de boekweit is erg aanwezig vind ik. waarom heb je boekweitmeel genomen en geen speltmeel?

  12. Hij was ok, maar ik denk dat ie nog beter kan. Wat ik denk ik niet goed heb gedaan, is dat ik de appelmoes heb verwerkt terwijl ie nog warm was. En ik had het deeg iets te dun uitgerold. Ook had ik niet genoeg rozijnen meer en daarom miste ik een zoetje. Binnenkort een nieuwe poging!

  13. Ziet er verrukkelijk uit, ik ga hem zeker proberen. Wij zijn ook fan van je hazelnoottaart, die heb ik 2 weken geleden gemaakt en dit weekend weer. Deze keer heb ik hem gemaakt met pecannoten, wortel en rozijnen er door. Ik vond de structuur van de hazelnoottaart heel mooi en ik ben nog steeds opzoek naar een goed recept voor luchtige carrot-cake. Ook je vijgen-cupcakes zijn heerlijk, kortom ik ben fan :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *