Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Glutenvrije Pizzabodem

Eindelijk is het zover gekomen en heb ik een glutenvrije pizza gemaakt. Eerder maakte ik al pizzabodems van volkorenmeel. Heel erg lekker. Maar gluten zijn nou niet echt goed voor je en zeker voor ons mannetje niet. Daarom op zoek naar een alternatief. Ik kreeg al een recept aangereikt via de reacties op mijn vorige post over pizza. Dit alternatief was een bodem op basis van bloemkool, mozarella en ei. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem nog steeds een keer moet proberen. Ik ben heel nieuwsgierig. Maar ons mannetje eet ook geen zuivel, dus wat dat betreft geen optie. Op internet kwam ik onderstaand filmpje tegen. Het recept is op basis van een van de kookboeken van Elena Amsterdam. Zij heeft ook een prachtige website waar ik veel inspiratie voor gluten-, zuivel- en suikervrije recepten op doe. In plaats van druivvenpitolie heb ik olijfolie gebruikt. Ik had 2 varianten geprobeerd. 1 Met oregano en 1 met knoflookpoeder. De kruiden heb je echt nodig anders blijft de amandelsmaak echt overheersen. De knoflookpoeder was hier niet voldoende voor. Voeg dus altijd een goede hoeveelheid kruiden toe.

Ingrediënten

Voor 1 pizza:

  • 1,5 cup amandelmeel (ik gebruik dit soort cups)
  • 1 ei
  • 1/4 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el oregano (of een italiaanse kruiden mix of…)

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en roer doorelkaar totdat er een deegbal ontstaat. Doe dit op een goed ingevette bakplaat en druk het met je handen tot een zo dun mogelijke plak. Je kunt het deeg ook tussen 2 vellen bakpapier zo dun mogelijk uitrollen. Bak dit ongeveer 15 minuten in een voorwerwarmde oven  (190 graden).

Kijk af en toe naar de pizzabodem. Hij moet gaar zijn en een beetje gekleurd. Maar niet te. Hij gaat nl nog een keer de oven in met de topping. Ik had deze keer een hele simpele topping van pizza / pasta saus en een minimale hoeveelheid kaas. (ik ben nog op zoek naar een goede vervanger hiervoor. Als iemand tips heeft, graag!)

Amandelmeel is vrij machtig. Wij hadden met zijn vieren genoeg aan 3 pizza’s.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Een alternatief voor kaas: Wilmersburgers vegan kaas! Komt heel aardig in de buurt van kaas qua smaak en vooral gesmolten heel erg lekker, in mijn ogen lekkerder dan ‘echte’ gesmolten kaas.
    Er zijn ook andere vegan kaas varianten zoals Sheese (room’kaas’) en vegan mozzarella 🙂
    Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

  2. Ik heb m vanavond gemaakt met 1,5 cup gemalen pompoen- en zonnebloempitten. Veel goedkoper dan amandelmeel en ook neneutraler. Was heerlijk! Bedankt voor het recept en de inspiratie!

  3. Die foto’s zijn geweldig!! Glutenvrije pizzamix kan je ook kopen bij de Marqt volgens mij.

  4. Beste Barbara,

    Als vervangin van kaas op basis van zuivel kan je kaas van het merk “Kees” kopen.
    Dit is gebaseerd op plantaardige olie en verkrijgbaar bij de speciaal zaak.

    Groet,
    Edwin