Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Boekweitwafels gluten- en zuivelvrij

Ik volg zelf een groot aantal blogs over gezonde voeding. Mensen die eten volgens het paleo dieet, mensen die raw eten en alles daar tussen in. Op diverse blogs zag ik de laatste tijd recepten voor wafels voorbij komen. Dat leek mij ook wel wat! Gluten- en zuivelvrije wafels die je ook goed mee kunt nemen? En die uiteraard ook heel lekker zijn. Het is me namelijk nog steeds niet echt goed gelukt om een gluten en zuivelvrije pannenkoek te maken voor Tom. Pogingen die ik gedaan heb kwamen nog het meest dicht bij een “roer-pannenkoek”. Wellicht gaat dit nog een keer lukken!

Het probleem is alleen dat ik geen wafelijzer heb. En om nu meteen zo’n ding te kopen zonder dat ik weet of het iets voor ons is is ook zoiets. Eerst maar eens kijken hoeveel het eigenlijk kost, zo’n wafel ijzer. Ik zag dat je vanaf € 20,- al een wafelijzer kunt kopen. Hmm dat is niet zo duur. Voor dat bedrag wil ik het nog wel proberen.

Ik ben toen naar verschillende winkels gegaan om eens te kijken wat er te koop is. Dat viel tegen. Bij de blokker hadden ze er geen. Bij de Harense Smid misschien een, maar veel te duur. Dan maar naar de stad naar de Media Markt. Daar hebben ze alles, toch?

Ik moet zeggen, ik ben daar goed geslaagd. Het is een apparaat van Bestron geworden. Hij kost € 29,95. Ik heb niet voor de goedkoopste gekozen omdat die een veel lager wattage had. Volgens de verkoper was het wafelijzer van Bestron kwalitatief toch echt wel een stuk beter. Daarnaast zit er op dit apparaat 5 jaar garantie. Dus mocht er iets mis zijn…. Mocht je hem online willen kopen: hij is oa te koop bij Bol.com.

 

Uiteraard ben ik meteen gaan experimenteren met verschillende recepten. Op basis van de verschillende recepten heb ik mijn eigen variaties bedacht. Een is een wafel op basis van boekweit meel. Weer eens wat anders dan amandelmeel, en een stuk voordeliger. Dat wil niet zeggen dat ik nog geen wafels heb gebakken met amandelmeel. Ook dat heb ik gedaan en ook deze waren heerlijk. Dit recept volgt in een latere post.

Boekweitwafels (12 stuks):

  • 160 gram boekweit
  • 1 tl appelciderazijn
  • 30 gram arrowroot poeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl kaneel
  • 1 grote el amandelpasta
  • 1 tl vanille essence
  • 4 el lijnzaad (gemalen)
  • 3 el maple syrup of honing
  • water

Doe eerst de droge ingrediënten in een een kom en meng deze door elkaar. Ik koop altijd heel lijnzaad en maal dat in een koffiemolen op het moment dat ik het ga gebruiken. Op deze manier verlies je zo min mogelijk van de goede stoffen die in lijnzaad zitten. Voeg daarna de natte ingrediënten toe en meng alles tot een mengsel van een consistentie zoals cakebeslag. Je kunt hiervoor het water het beste beetje bij beetje toevoegen totdat de gewenste dikte bereikt is.

Van dit mengsel bak je heerlijke wafels. Wij hebben deze belegd met banaan, verse ananas, appel en wat gehakte walnoten en nog een heel klein beetje maple syrup.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

8 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben ook helemaal fan van wafels. Ideaal om mee te nemen als tussendoortje of onderdeel van een lunch. Je schrijft dat je ook aan t experimenteren bent geweest met verschillende ingrediënten. Ik ben heel benieuwd of je nog meer soorten wafels kunt aanbevelen. Ik maak ze zelf graag met banaan, appel en aardbei door t beslag. Heb je ook al eens hartige variaties gemaakt? Groet!

  2. Heeeerlijke wafels, vanmorgen van gesmuld. Ik heb gisteravond beslag al klaargemaakt, handig, maar ook gezond om het fytinezuur zoveel mogelijk af te breken. Vanmorgen wel wat extra water er nog bij moeten doen. Mmmmm…

  3. Hoi Barbara, ik zie je reactie nu pas, nee ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik ga binnenkort even een wafelijzer lenen van een vriendin, dus als ik het geprobeerd heb laat ik je iets weten, groetjes

    1. Hi Mieke,

      Dat is inderdaad hetzelfde.
      Heb je het recept al geprobeerd? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Grtz!

  4. Hallo,

    Ik maak mijn wafels van proteinepoeder. Gesmolten boter, eieren, bakpoeder, snuf zout en zoet naar smaak erbij. Lekker en luchig.