Zo veel mogelijk gezond. Een persoonlijk blog sinds 2010.

Boekweitpannenkoeken

Toen we nog maar net begonnen met gluten- en zuivelvrij eten was een van de dingen waar ik naar op zoek was een goed recept voor een pannenkoek. Na veel experimenteren had ik het gevonden. Een pannenkoek van boekweit- en amandelmeel. Heerlijk! De kids en ook hun vriendjes vinden dit lekker. Prima.

Later ga je op zoek naar dingen die je makkelijk mee kunt nemen als lunch. Een daarvan is een wrap van een boekweitpannenkoek. Beslag maken, bakken, beleggen, oprollen en klaar. Niet zo heel moeilijk. Toch heb ik het recept niet eerder gepost. Nu wel. Want de grap is dat mijn kinderen en van de week ook een vriendje deze pannenkoeken SUPERlekker vinden. Nog veel lekkerder dan mijn andere pannenkoeken. Dus.

Zeer geschikt als pannenkoek, maar ook heel goed om als wrap te gebruiken. De ingrediënten staan weer in cups vermeld…. sorry ik blijf dit echt het makkelijkste vinden. Cups zijn tegenwoordig goed te verkrijgen. Inmiddels liggen ze ook gewoon bij de Albert Heijn in het schap. Mocht je de grammen willen weten, kijk dan even hier.

20140108-143800-NIKON D300

Voor 10 pannenkoeken heb je nodig:

  • 2 cups boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 3 cups water
  • snuf zout
  • kokosolie om in te bakken

Meng alle ingrediënten op de kokosolie door elkaar en mix tot een mooi beslag.

Het beste kun je deze pannenkoeken bakken in een pan van plaatstaal. De warmte geleid goed, er zitten geen gifstoffen in. Ik vind ze echt ideaal om in te bakken. Het enige nadeel kan zijn dat ze nogal zwaar zijn.

Verwarm wat kokosolie in een pan en laat de pan goed heet worden. Doe een pollepel beslag in de pan en verdeel het beslag over de pan. Nu moet je vooral NIETS doen. Heb geduld en wacht tot de bovenkant helemaal gestold is. Daarna kun je met een spatel goed onder de pannenkoek om hem om te draaien.

Ik bak af en toe op woensdagmiddag pannenkoeken voor de kids. Ik probeer altijd om een paar pannenkoeken over te houden. Die kunnen dan de volgende dag mooi mee naar kantoor of school als wrap.

Enjoy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Mijn favoriete boeken

Doe mee met de conversatie

14 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Al tijden bak ik ook boekweitpannenkoeken maar dan zonder de eieren, in plaats daarvan neem ik kikkererwtenmeel….geeft ook heerlijke pannenkoeken.
    Nog een vraagje: wat moet ik me voorstellen bij de cups die in de schappen bij AH liggen?

  2. Hoi Barbara, mijn boekweit pannenkoeken vallen altijd uit elkaar. Dus wraps maken lukt slecht. Wat doe ik niet goed?

  3. Dit zijn echt de meest makkelijke pannenkoeken ooit! Ik heb ze vorige week gemaakt en gisteren de laatste twee opgemaakt. Ze zijn lekker met hartig beleg (humus, rauwkost en olijfjes yum!) als lunch maar ‘s ochtends met wat appelstroop/agavesiroop/honing. Echt lekker en hoewel je niet supervol zit, hou je het de ochtend of middag er echt goed op vol (ik eet er steeds twee per keer en ik vries ze in want anders is het te veel voor in je eentje) Kortom: ben er enorm blij mee 😀

  4. Ik heb boekweit grutten kunnen krijgen. Is dit hetzelfde als boekweit meel?

    1. Hoi Joyce,

      Boekweitgrutten is niet hetzelfde als boekweitmeel. Boekweitmeel is net zo fijn gemalen als bloem bijvoorbeeld. Hier heb je een adresje waar je boekweitmeel kunt kopen. Het is ook in elke biologische winkel te koop.

  5. Hi Barbara,

    Dank je hiervoor! Ik heb zelf ook een tik dat ik continu ‘zoek’ naar het beste pannenkoekrecept. Waar heb je het amandelmeel in dit recept gebruikt (dat je in de inleiding noemt)?
    Als ik ze echt als pannenkoeken maak (dus niet om ook als wrap te gebruiken) doe ik vaak ook vanille en/of ahornsiroop door het beslag. Vinden kinderen ook heerlijk (uiteraard ;-))

    Alvast bedankt en groeten,
    Simone

    1. Ik heb het andere recept nu gelinkt in de post hierboven. Ik doe ook wel eens kaneel door het beslag. Dat vinden wij hier allemaal lekker. Inderdaad alleen als ik ze echt als pannenkoeken maak.

  6. ik doe altijd 2/3 boekweitmeel 1/3 rijstemeel, vindt de boekweit vrij uitgeproken smaken en dat is zo voor mij lekkerder. Ook gebruik ik vaak rijstemelk ipv water

  7. Dankjewel voor dit goed recept. Ik ga het uitproberen.
    En goed idee om ze als wraps mee te geven naar school. Wat doe je er dan tussen als beleg, Barbara?
    Groetjes,
    Saskia

    1. Thanks voor je compliment! Ik doe er vaak kipfilet met wat sla en een beetje mayo op. Of gerookte zalm met wat sla en komkommer.

  8. Hai Barbara,
    Wat een geweldige site is dit.
    Ik wil graag beginnen met ‘schoon’ eten en ben dus een beetje rond aan het kijken op het internet, en zag op je blog al diverse adressen voorbij komen in Eindhoven, super.
    Kun je een aantal basis producten geven om mee te beginnen, want om alles in een keer te kopen wordt wel erg duur, denk ik.
    Alvast bedankt.
    Gr. Helga.

    1. Leuk te horen Helga!

      De dingen die ik het meest gebruik zijn eigenlijk niet zo spannend. Kokosolie en honing (de traay bloemenhoning) (het goedkoopst in regio Eindhoven bij de Olienoot op de markt), boekweitmeel en amandelmeel. Verder havermout (als je echt reageert op gluten, de glutenvrije variant oa te koop bij Ekoplaza of http://www.puurmieke.nl.

      Hopelijk kun je hier al iets mee.